Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Анализ на светлината от звездите помога за диагностика на рак
2 Май 2011
В момента, за да се оценят потенциалните ракови бенки специалистите използват т. нар. правило ABCDE

Професорът по астрономия Анди Шейнис от Университета на Уисконсин е разработил методика за оценка на потенциално злокачествените ракови петна по кожата на базата на анализа на звездната светлина.

В момента, за да се оценят потенциалните ракови бенки специалистите използват т. нар. правило ABCDE - проучва се асиметрията, нарушаването на границите, цвят, диаметър, както и развитието на образованието.

Професор Шейнис е създал устройство за получаване на хиперспектрално изображения, което сега работи като част от хавайската обсерватория Кек. в него се използва не скъпа, но ефективна технология за анализ на спектъра на излъчването на всеки пиксел и създаване на триизмерен "куб с данни". С тази технология, астрономите получават информация за броя и състава на небесните обекти, намиращи се на милиони и милиарди светлинни години от Земята.

Според изследователя разработената от него техника, може да се използва в малко по размер устройство. Прототипът с размер на фотоапарат обединен с микроскоп, вече е създаден и се тества.

Този метод е бърз, неинвазивен, евтин, подчертава създателя му. Освен това, учените ще могат да получават информация за обема на бенката, което ще опрости задачата на хирурга за определяне на местата на срязване.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

gg
23 Aug, 2011 | 14:52

В случая е трябвало да се напише "образувание" (идва от гл. образувам), а не "образование" (което идва от гл. образовам (се)). Явно авторът или преводачът не правят разлика между двете, което си личи. Поздрави!

Един човек
02 May, 2011 | 15:36

Имало още мислещи хора. Тази новина е по-важна от всички други в момента. Това устройство ще спаси живота на много хора.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.