Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
77 заболели и 7 починали от западнонилска треска в Гърция
20 Август 2010
Вирусът на нилската треска го има в България, но болестта протича много леко, успокояват специалисти у нас

Броят на заболелите от западнонилска треска в Гърция достигна 77 души. Седем души са починали, предаде РИА Новости, позовавайки се на данни на гръцкото министерство на здравеопазването.

Западнонилският вирус може да предизвика енцефалит – възпаление на главния мозък. Болестта, която се разнася от комарите, се среща предимно в тропическите райони. През последните седмици случаи на заболяването са регистрирани в Централна и Северна Гърция.

От министерството на здравеопазването съобщават, че в районите, в които има случаи на болестта, ще бъде прекратено даряването на кръв. Дарената през последните седмици кръв ще бъде изследвана внимателно.

Характерното за западно-нилската треска е, че заболяването зависи от броя на ухапванията. Не може един – два комара да те ухапят и да хванеш нилска треска. Трябва да са стотици. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” полк. доц. Камен Плочев - началник на Клиника по инфекциозни, паразитни и тропически болести във Военномедицинска академия (ВМА). „Ако един, два, пет, десет комари ви ухапят, не може да се развие болестта. Но, ако отидете на риболов в Оряхово или Лом, примерно, познайте какво ще се получи - хиляди, милиони на рояци летят и няма отърваване от тази напаст. Там вече е рисковано”, обясни доц. Плочев.

За избягване на рисковете от такива ухапвания, той посъветва, да не се ходи на места, където има комари, до водоеми. Предпазно средство е покриването на кожата с дрехи, както и използването на репеленти. В домашни условия могат да се използват ултразвукови машинки за отблъскване на комарите или уреди със специални таблетки, които се включват в контакт.

„Нищо не може да се направи като първа помощ, защото първо никой не може да докаже, че този комар ще причини нилски енцефалит, малария или някаква друга болест. При множество ухапвания от комари пострадалият трябва да се обърне към личния си лекар или към инфекциозното отделение на съответното населено място, да потърси компетентна помощ от инфекционист. Лекарите ще кажат при какви симптоми ухапаният веднага трябва да потърси съответната медицинска помощ, за да можем да хванем най-ранни симптоми на заболяване, пренасяно чрез комари. След ухапването нищо не може да се направи, тъй като на вирусът му трябват три-четири дни, за да се размножи в човешкия организъм и чак тогава се появяват симптомите, че има вирус”, обясни доц. Плочев.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.