Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учени: заразяване с инфекциозно заболяване чрез парите е невъзможно
17 Август 2010
Никъде в света няма книжни пари с опасно количество болестотворни бактерии, показва световно изследване

Група учени от десет големи университети и изследователски институти по света са открили, че чрез парите в обращение не може да се пренесе инфекциозно заболяване.

Изследователите, водени от представител на университета в Баларат, Австралия, провели микробиологични изследвания на банкноти с различна възраст и в различни страни. В резултат на това не били открити пари, на които да има толкова бактерии, че да са опасни за здравето.

В проучването били включени 1280 банкноти от различни места за обществено хранене от райони на Австралия, Буркина Фасо, Обединеното кралство, Ирландия, Китай, Мексико, Холандия, Нова Зеландия и САЩ.

“Никъде в света няма книжни пари с опасно количество болестотворни бактерии. Броят на бактериите, варира в зависимост от възрастта и материалите на банкнотата, както и от страната”, - казва ръководителя на проекта д-р Франк Фризекоп, микробиолог от Баларатския университет.

Броят на микробите върху парите в Австралия, Мексико и Нова Зеландия е много малък, тъй като тези банкноти са изработени на основата на полимери, а не на памук, като всички останали проучени от специалистите пари.

Освен това, експертите смятат, че съществува ясна обратна връзка между броя на бактериите на квадратен сантиметър по книжните пари и мястото на държавата в класацията по индекса на икономическа свобода. Колкото по-богата е държавата, толкова по-чисти са парите й. Причината е, че в бедните страни, средният срок на експлоатация на книжни пари е по-дълъг, допълват учените.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.