Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Водата на 21-ви век
30 Юли 2010
Интервю на доц. д-р инж. Георги Владимиров, преподавател в УХТ, за Завод за безалкохолни напитки „А и Д комерсиал”

От древни времена и до днес хората се доверяват на питейните качества и лечебни свойства на минералните и изворни води, но развитието на човешката цивилизация отдавна ни отдалечи от изворите. Затова в последните десетилетия все по-настойчиво си задаваме въпроса: „Каква вода трябва да пием ежедневно”.

За да получим компетентен отговор и още веднъж да защитим последните си инвестиции в тази посока – трапезна вода “Парти – Айсберг”, се обърнахме към Доц. д-р инж. Георги Владимиров, преподавател в Университетa по хранителни технологии (УХТ) – Пловдив.

Съгласно синхронизирано законодателство с ЕС,  в България се предлагат 3 вида бутилирани води - минерални, изворни и трапезни.

Натуралните минерални води се добиват от дълбоки, защитени от замърсяване водоизточници, с температура над 20 градуса по Целзий. Те имат специфичен състав, отличаващ се от този на питейната вода. Като цяло минералните води в България са високо ценени заради по-ниската си обща минерализация, но въпреки това те могат да съдържат компоненти като флуор, калций, магнезий, натрий в по-големи количества от допустимите за ежедневна употреба. Затова и прилагането им е лечебно-профилактично, за определени периоди от време,  или комбинирано с редуване на изворни и трапезни води.

Изворна, наричаме водата, добивана от плитки подземни източници с температура под 20 градуса по Целзий. Тя е с по-ниско минерално съдържание и е  подходяща за ежедневна употреба.

Развитието на мембранните технологии позволи създаването на т.н. МЕКИ или ТРАПЕЗНИ ВОДИ. За разлика от останалите, те имат стотици пъти по-ниско съдържание на соли и минерали, което ги прави подходящи за ежедневна и неограничена употреба от хора от всички възрасти.


Доцент Владимиров, ще обясните ли методите на обработка  на трапезните води и в частност на трапезна вода „Парти – Айсберг” и какви са качествата за потребителя?

Завода за безалкохолни напитки “Парти клуб” предлага трапезна вода, преминала през няколко етапа на преработка, от които внимание ще обърнем на „обратната осмоза”.

Обратна осмоза се използва, за да се повиши качеството на водата и да се отстраняват до 96% от нежеланите частици в нея. Диаметърът на порите на мембраните, използвани в обратната осмоза е между 0,1 и 1,5 nm. Благодарение на това те пропускат минимални течни молекули вода при стайна температура и не пропускат по-големи молекули разтворени във водата. Обратната осмоза премахва органични замърсители, детергенти, пестициди и разтворени във водата елементи, като алуминий, арсен, мед, живак, цинк, бикарбонат, бром, желязо, флуорид, кадмий, калций, хлор, хром, цианид, олово, магнезий, манган, трисулфат, никел, селен, нитрат, фосфат, потасий, полифосфати, пироксен, радий, силиций, силикат, сребро, натрий, и др. Допълнителната обработка с обогатен озон при бутилиране, отстранява напълно бактерии, вируси и други микроорганизми, гарантирайки на водата високо ниво на стерилност.

За сравнение ще кажа, че посредством „обратна осмоза” дори морската вода се превръща в питейна. Според специалистите в тази област този метод на омекотяване е технологията на 21 век.

И нека обобщим. Трапезната вода е деминерализирана питейна вода, с мек и приятен вкус, биологично чиста и напълно задоволяваща потребностите на човешкия организъм. Посредством технологията на производство, трапезна вода „Парти - Айсберг” отговаря на най-високите критерии за качество, и се препоръчва за ежедневна и неограничена употреба от всички възрастови групи, вкючително и кърмачета. И без изчитане на съдържанието от етикета, щемпелът „Трапезна вода” ни дава спокойтвието и увереността, че тя е нискоминерализирана и отговаря на най-съвременните изисквания за здавословно хранене на човека.

Ако желаете да получите още информация по темата специалистите на “А и Д Комерсиал” ЕООД ще Ви отговорят с удоволствие на адрес - party-club.org


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.