Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ще борим ХИВ с банани
16 Март 2010
В бананите се съдържат белтъци, притежаващи същия антивирусен ефект, както и два съвременни лекарствени препарата

Белтъци, които се срещат в концентриран вид в бананите, могат да помогнат в борбата с ХИВ. Това показа изследване на учени от Мичиганския университет (University of Michigan). Резултатите им са публикувани в списание Journal of Biological Chemistry.

Белтъците от клас лектини притежават същия антивирусен ефект, както и два съвременни лекарствени препарата. Според учените вътрешновагинални препарати, създадени на тяхна основа, могат да предотвратят проникването на причинителя на ХИВ в имунната система на клетките.

Лектините, получени от банани, могат да разрушат механизма от непрекъснати мутации, които затрудняват борбата с вируса на ХИВ. Такъв микробицид ще бъде много по-евтин за производство отколкото сега съществуващите лекарства. Даже ако той се окаже ефективен само в 60%, това ще предотврати 2,5 милиона случая на заразяване в течение на 3 години.

Това откритие може да има огромно значение за развиващите се страни, където епидемията от ХИВ продължава, въпреки разпространението на антивирусни препарати.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.