Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Мишки могат да надушват туморите
3 Февруари 2010
Този вид гризачи могат да надушват най-финни химически промени, предизвикани от туморни образувания

При експеримент с лабораторни мишки учени от изследователския център "Монел" във Филаделфия /щата Пенсилвания, САЩ/ са доказали, че този вид гризачи могат да надушват най-финни химически промени, предизвикани от туморни образувания, съобщава БТА.

Първоначално мишките били приучени да разпознават и различават с финното си обоняние урината на болни и здрави животни, която се различава по химическия си състав.

На базата на тези нови познания изследователите са разработили метод за химически анализ, с който били разпознати 47 от 50 болни от рак мишки.

Сега те се опитват да разработят "изкуствен нос", който да улавя индикатори за тумор в урината на пациенти, застрашени от заболяване от рак на белите дробове. Това би било крайъгълен камък в изследванията на раковите заболявания, посочва изданието.

Досега не съществува метод, на който истински да може да се разчита за ранно диагностициране на това тежко и в много случаи с фатален изход заболяване. В повечето случаи, когато болният усети дадени симптоми, туморът вече е в напреднал стадий и е трудно излечим.

Всяка година 1 300 000 души умират от рак на белите дробове. В повечето случаи болестта е открита в нейния късен стадий.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.