Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Заразен с антракс хероин сее смърт в три европейски държави
22 Януари 2010
Най- много случаи на заразяване и смърт има в Шотландия, френското МЗ излезе с предупреждение, засечен е и в Германия

Министерството на здравеопазването във Франция предупреди за висока вероятност от епидемия на антракс язва сред потребителите на наркотици на територията на страната, съобщава AFP. По информация на имистерството, в момента случаи на заболяване, свързани с употребата на заразен хероин, са регистрирани и в Шотландия и Германия.

Първите случаи на антракс язва сред потребителите на хероин са забелязани в Глазгоу в Шотландия в края на миналата година. До момента в различни райони на страната са регистрирани 14 заболели, 7 от които са починали.

Според инфекционистите в Шотландия, вероятен източник на инфекция е хероин, заразен със спори от антракс. Експертите смятат за напълно вероятно производителите на наркотика да са смесвали с него костно брашно от останки на болни животни.

Както се отбелязва в съобщение на френското Министерство на здравеопазването, повечето пострадали са употребявали хероина интравенозно, но някои са го пушили или смъркали.

Тези дни стана известен аналогичен случай със заразяване с антракс язва от декември миналата година в Германия. 42 годишен хероинов наркоман, който се обърнал за медицинска помощ след възпаление и некроза в мястото на инжекцията, е починал в болница в Ааахен на 13 декември. Няколко дни по-късно лабораторните изследвания са потвърдили наличие в тъканите на починалия на причинителя на сибирска язва.

По данни на полицията, починалият германец не е бил в Шотландия. Това дава основания да се предполага, че заразеният хероин се разпространява на териториите на няколко европейски държави.

Антраксът е остро заразно заболяване, причинявано от спорообразуваща бактерия Bacillus anthracis. Антраксът се появява най-често при диви и домашни гръбначни животни (говеда, овце, кози, камили, антилопи и други тревопасни), но също така може да се появи и при хора, изложени на контакт с болни или тъкани от заразени животни.

Кожна форма: Най-често (в около 95%) антраксната инфекция прониква през раничка или ожулвания по кожата, например при работа със заразена вълна, кожи, козина от заразени животни (специално козина от кози).Кожната инфекция започва като проминираща сърбяща пъпчица, наподобяваща ухапване от насекомо.След около 1-2 дни се развива във везикула, а в последствие в безболезнена язва, с големина 1-3см. в диаметър, с характерна черна некротична област в средата. Лимфните възли в съответната област може да отекат.Около 20% от нелекуваните случаи на кожен антракс завършват със смърт.Смъртта е изключение при навременна и подходяща антимикробна терапия.

Инхалационна форма (Woolsorter's Disease): Първоначалните симптоми могат да наподобяват тези на обикновена настинка.След няколко дни те могат да прогресират в затруднено дишане и шок.Тази форма на антракс обикновено е с летален изход.

Симптомите зависят от начина на заразяване, но обикновено се появяват след 7 дни от началото на инфекцията.

Антраксът се диагностицира чрез изолиране на причинителя B. anthracis от кръвта, кожните изменения или респираторните секрети или измерване на специфичните антитела в кръвта на хората, които се предполага че са заразени с антракс.

Докторите могат да предпишат ефективни антибиотици. За да е ефикасно лечението, то трябва да започне на ранен етап от развитие на инфекцията. Оставено без лечение заболяването може да се окаже фатално.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.