Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Не коригирайте бюста си "през обедната почивка"!
3 Декември 2009
Пластични хирурзи: Внимавайте с инжектирането на вещества в гърдите
Д-р Господин Желев, пластичен хирург
Д-р Господин Желев, пластичен хирург

Напоследък доста жени са заинтригувани от идеята за увеличаване на бюста чрез вещество, което се инжектира в гърдите. При тази манипулация се избягва оперативната намеса. Доколко обаче това е безопасно?

38 процента от английските хирурзи твърдят, че са срещали през последната година между 1 и 3 пациента с усложнения след употребата на инжекционни субстанции за по-постоянен ефект, съобщава Нигел Меркер, президент на Британската асоциация на естетичните и пластични хирурзи.

Той предупреждава, че употребата на козметични филъри, използвани в т.нар. „корекции на бюст през обедната почивка” крие риск, особено ако се прилагат и от неспециалисти. Понеже е в свободно състояние, няма обвивка, няма структура, която да го поддържа на едно място, препаратът прониква между слоевете на тъканите, обяснява д-р Господин Желев, пластичен хирург в пловдивската болница „Медикус Алфа” и в Клиниката по изгаряния, пластична и реконструктивна хирургия при УМБАЛ „Св. Георги” - Пловдив.

Д-р Желев има 22-годишен стаж и е един от първите лекари защитили по българското законодателство придобиването на специалност пластична хирургия. Той е член на български и международни асоциации на пластичните хирурзи.

Д-р Желев обяснява, че след инжектирането, веществото може да мигрира, което неминуемо води до промяна на контура и формата в нежелана посока. Например, този обем може да се измести извън желаната за корекция област. По същество тези препарати имат свойството бързичко да се резорбират от организма, което означава, че резултатите са нетрайни във времето, подчертава още един минус д-р Желев. Това трябва добре да се обясни на пациентите, за да няма излъгани надежди.

Като цена инжектирането с вещество е 2 – 3 пъти по-скъпо от увеличаването на бюста с импланти, пишат в интернет форумите подложили се вече на метода. При условие, че оптималният резултат от прилагането му ще е около година и то при намаляваща прогресия, защото веднага започва резорбция, има ли смисъл да избираме него пред проверените във времето класически способи за увеличаване на обема. Това се питат най-често желаещите корекции.
 
Иначе методът се прилага на пръв поглед лесно и просто – с инжекция, казва д-р Желев. Предимствата са, че не се лежи в болница, процедурата е в рамките на час-два и поставянето става с по-дебела канюла през 3-4-милиметров разрез. Веществото е нетоксично и част от клетъчния обмен. Как реагират обаче тъканите на тялото към голям обем от този препарат, няма наблюдения и отчетени късни резултати, предупреждава д-р Желев. Специалистът се притеснява и, че този метод може да започнат да го прилагат хора, които не са пластични хирурзи.   

В България гилдията на професионалните пластични хирурзи години наред имахме проблем с едно такова свободно инжектируемо вещество – хидрогел, припомня д-р Желев. Вече 10 – 15 години някои жени продължават да носят последствията от този препарат без обвивка, който като незатворена субстанция мигрира и го прави нестабилен.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.