Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Грипни ваканции в страната, броят на заболелите расте
30 Октомври 2009
Свинският грип не е по- различен от сезонния, и като симптоматика, и като прогноза

От днес са затворени две гимназии в Габровска област и училището в Никопол заради завишената заболеваемост сред учениците. Във Варна в три училища няма да има занятия. В Ямбол от днес се затваря още едно учебно заведение. С него затворените училища стават четири. В понеделник там Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания отново ще заседава.

Засега в столичните училища паника няма. Преди всичко обаче е нужна добра лична хигиена, категорични са лекарите. Според тях така нареченият свински грип не е по-различен от сезонния - симптомите му са същите - не е и по-опасен. В случай на неразположение, се препоръчва приемане на много течности – вода, сокове и билкови чайове. Ако вече имате температура, ставни болки и главоболие не предприемайте самолечение, а задължително идете на лекар

Първоначално вирусът е наречен „свински грип”, тъй като според лабораторни изследвания много от гените му са подобни на тези, които нормално се появяват в грипните вируси при прасетата. По нататъшни изследвания обаче показват, че вирусът е много различен от този при прасетата. Той съдържа два типа гени от грипни вируси, които циркулират по прасетата в Европа и Азия, птичи гени и човешки гени. Учените го наричат „четворно комбиниран вирус”. Пандемията от свински грип е реална заплаха.

Свинският грип взима първата си жертва в Съединените щати на 29 април 2009г. Бебе на година и 11 месеца почива от болестта. Испания и Великобритания са първите регистрирани случаи на свински грип в Европа. Германия става третата, а Австрия – четвъртата европейска страна с потвърдени случаи на опасната зараза. Следите на болестта неизменно водят към огнището на свински грип в Мексико.

На 25 април в Мексико обявяват, че от грипа са починали най-малко 68 души, а над 1000 са заразените. Ситуацията е толкова сериозна, че Мексико сити затваря училищата и университетите, а президентът Фелипе Калдерон свиква извънредно заседание на кабинета. Над 6 млн. ученици и студенти в огромната метрополия с население 20 млн. души остават вкъщи, а всички библиотеки, театри, спортни клубове и поне 14 музея са затворени. Футболните мачове в края на седмицата са отменени.

Срещу заплахата от свински грип – на летище София от 29 април 2009-та работят инфрачервени термокамери. С тяхна помощ се отделят хората, които имат повишена температура със съмнение за грип. Мярката едва ли ще спре епидемията, но поне може малко да забави разпространението на инфекцията – смятат епидемиолозите.


последни в Здраве:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

vulgar
01 Nov, 2009 | 07:14

важното е,че 4ифутите изцоцаха вече 12 млн. от нас-шарани...шарански грип


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.