Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Скандално изказване на премиера на Северна Македония за България
18 Май 2023
Димитър Ковачевски обвини България, че се държи както Русия към Украйна
В парламента представители на различни политически сили реагираха остро срещу вчерашното изявление на премиера Република Северна Македония по време на срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик. Димитър Ковачевски заяви, че "дискурсът, използван от България към Северна Македония, е много подобен на дискурса, използван от Руската федерация към Украйна".

В декларации от парламентарната трибуна политическите партии обявиха тона за недопустим и призоваха България остро да реагира.

Не само цинично, но бих го нарекъл и нагло е такова отношение към държава, която в последните 30 години е направила всичко възможно, за да издига не само своя авторитет, но и авторитета на своите съседи. И ако днес по някакъв начин някой си позволява да ни сравнява с Руската федерация, то да ние трябва много сериозно да му обърнем внимание и да отправим предупреждение. Но това предупреждение уважаеми колеги, трябва да бъде и към нас самите, обяви Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС.

Това е поредното доказателство, че многобройните отстъпки на дипломатическата сцена не довеждат до постигане на желаните резултати, коментира Павела Митева от ИТН . Подобен дипломатически скандал би събудил поне недоволството на политическите субекти във всяка една друга държава, но не и в България.

Трябва да сме наясно, че в тази усложнена международна обстановка руската и сръбската агентура правят всичко необходимо, за да вбият клин в отношенията на ЕС и съответно да попречат на това Северна Македония да влезе в ЕС, това трябва да е ясно, обяви Атанас Атанасов от ПП-ДБ.

БСП ще инициира Народното събрание да приеме обща декларация, в която да осъди последните антибългарски позиции от страна на официално Скопие. Това обяви в кулоарите на Народното събрание председателят на БСП Корнелия Нинова.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.