Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Създадоха наноустройство, което прави раковите тумори видими за имунната сиситема
5 Март 2022
Ефективността на ДНК устройството вече е потвърдена експериментално върху мишки
Американски учени създадоха наноустройство, което може да открива ракови клетки и да ги прави видими за клетките на имунната система. То е насочено към специален тип клетки, наречени тумор-асоциирани макрофаги (TAM - tumor associated macrophages). Обикновено макрофагите разпознават и унищожават микроби, клетъчни остатъци и други чужди вещества в клетките. Но в същото време те са ключова част от раковите тумори, съставляващи до 50% от тяхната маса. Освен това макрофагите крият раковите клетки от патрулиращите CD8+ Т-клетки, като преработват туморни антигени. 

ДНК устройството, разработено от специалисти от университета в Чикаго, доставя инхибитор на този ензим в TAM, съобщават от учебното заведение. Това пречи на ензима да преработва антигените, правейки раковите клетки видими за патрулиращите имунни CD8+ Т-клетки. Ефективността на наноустройството вече е потвърдена експериментално върху мишки. Според американски учени разработването им в бъдеще ще позволи ракът да се лекува по такъв начин, че да не убива клетките, в които се доставят лекарствени средства. В края на миналата година беше съобщено, че изследователи от Принстънския университет са открили съединение, което е насочено към ген, явяващ се централно звено за метастазите на много ракови заболявания. 


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.