Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
ЦРУ: В института в Ухан е имало болни изследователи месец преди да бъдат обявени първите случаи на Covid-19
25 Май 2021
Според доклада трима изследователи от китайския институт по вирусология в Ухан са потърсили болнична медицинска помощ през ноември 2019 г.
Доклад на американското разузнаване установява, че няколко изследователи от китайския Институт по вирусология в Ухан са се разболели през ноември 2019 г. и е трябвало да бъдат хоспитализирани. Това е нова подробност за тежестта на техните симптоми, която може да подтикне към допълнителни дебати за произхода на пандемията от коронавируса, съобщи CNN, като се позова на източници, запознати с информацията от разузнаването.

Важното е, че разузнавателната общност все още не знае от какво всъщност са били болни изследователите, казаха източниците, и продължава да няма категорично становище в оценките си за точния произход на вируса, освен факта, че той идва от Китай. "В края на краищата все още няма нищо окончателно", каза един от източниците, запознат с разузнавателната информация.

"Уолстрийт джърнъл" пръв съобщи, че трима изследователи от китайския институт по вирусология в Ухан са потърсили болнична медицинска помощ през ноември 2019 г., месец преди Китай да извести за първите случаи на Covid-19. Американското издание се позова на доклада на американското разузнаване, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вестникът пише, че неоповестеният досега доклад, който дава нови подробности колко са засегнатите учени кога са боледували и кога са били хоспитализирани, може да даде допълнителна тежест на призивите за по-широко разследване дали вирусът на Covid-19 е бил изпуснат от лаборатория.

Вестникът посочва, че настоящи и бивши високопоставени служители, запознати с тази информация, са изразили широк кръг от мнения за силата на подкрепящите доклада доказателства, а един от тях е изтъкнал, че се налага "по-нататъшно разследване и допълнително потвърждение".

За първите случаи на заболяването, което по-късно стана известно като Covid-19, беше съобщено в края на декември 2019 година. Те бяха в централния китайски град Ухан, където се намира модерна лаборатория за изследване на коронавирус.

Китайски учени и високопоставени служители последователно отхвърляха хипотезата за изтичане от лаборатория. Те казваха, че вирусът Sars-Cov-2 може да се е разпространявал в други региони, преди да достигне Ухан и може да е проникнал в Китай от друга държава чрез доставки на вносна замразена храна или чрез търговия с диви животни.

Говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян каза днес, че е "напълно невярно", че трима членове на персонала на уханския институт по вирусология са били болни.

Чжао подчерта, че САЩ продължават да лансират теорията за изтичане от лаборатория и зададе въпроса дали ги е грижа за проследяването (на произхода заразата), или просто се опитват да отклонят вниманието.

Директорът на Националното разузнаване Аврил Хейнс заяви пред Конгреса по време на изслушването по темата за заплахите в целия свят миналия месец, че "разузнавателната общност не знае точно къде, кога или как първоначално е бил предаден вирусът на Covid-19", оценка, която не се е променила, заявиха източниците, запознати с доклада на разузнаването на САЩ.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.