Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Велики Четвъртък - Тайната вечеря
21 Април 2022
Велики Четвъртък е посветен на Тайната вечеря. По време на вечерното църковно Богослужение се четат Дванайсетте евангелия, разказващи за Христовите страдания

Днес е четвъртият ден от Страстната седмица. Велики Четвъртък е посветен на Тайната вечеря. По време на вечерното църковно Богослужение се четат Дванайсетте евангелия, разказващи за Христовите страдания.

На Велики Четвъртък се изнася кръстът и обикаля черквата, което символизира носенето на кръста от Христос към Голгота. Всеки може да бъде помазан с елей за здраве. Служи се и литургия на Св. Василий Велики. За посланията на този ден разказва Ловчански митрополит Гавриил.

"Всяка година на Велики Четвъртък именно тази литургия, която се служи, е в спомен на първата, извършена от самия Христос света литургия. И още нещо много важно за този ден - спомня се и за предателството на апостол Юда. Това е преддверието на Велики Петък, когато Господ е бил разпънат и е срадал."

На Велики Четвъртък, според традицията, се багрят великденските яйца. Обичаят днес се е превърнал в удоволствие и създава празнично настроение и за децата, и за възрастните.

Според българската традиция великденските яйца боядисва преди изгрев слънце най-възрастната жена в къщата. В миналото за багренето на яйцата са били използвани различни растения. Повече за тази традиция разказва Маргарита Николова, етнограф от Видин:

"Най-честата практика е отварата от сухи люспи на кромид лук. Те пускат една гъста тъмночервена течност. Освен това, корените на броша също дават червен цвят. Жълтият цвят се получава от отварата на цвят на кукуряк. Той е и билка, която има бактерицидно действие."


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.