Факти, Анализи, Коментари
   4 Август 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Икономиката ни е в криза, призна очевидното президентът Буш
Николай Атанасов - 29 Януари 2008
В дългосрочен план растежът на икономиката ще продължи, в краткосрочен – не, заяви той

В последното си годишно обръщение за състоянието на Съюза пред Конгреса снощи, американският президент Джордж Буш призова нацията да прояви упорство в условията на измъчващите я страхове за икономическа рецесия и да прояви още малко търпение към дългата и изтощителна война в Ирак, съобщава Associeted Press. Фокусът на речта му падна върху призива към Конгреса в най-кратки срокове да одобри финансовия план за спасяване на американската икономика.

“Всички можем да видим, че растежът се забавя”, призна очевидното Буш, на фона на растящите цени на храните и горивата, растящата безработица и кризата на жилищния и финансовите пазари. Държавният глава заяви, че в дългосрочна перспектива американските граждани могат да бъдат уверени в запазването на ръста на щатската икономика, но в краткосрочен план икономическият ръст ще се забавя.

Той призова законодателите спешно да приемат финансовия план от над $ 150 млрд., разработен заедно с лидерите на партийните фракции в Камарата на представителите, за да се предотврати или да се смекчат последствията от евентуална рецесия посредством данъчни облекчения за семействата и поощрения за бизнеса за инвестиране в ново, високотехнологично производство и оборудване. Според обитателят на Белия дом, САЩ трябва да разширят зоната на своите финансови инвестиции и експорта на свои стоки навсякъде по света.  

Буш допълни, че ще наложи вето на всеки законопроект за увеличение на данъците и призова Конгреса да удължи срока на закона за съкращение на данъците, който изтича през 2010 г., за да спасят от по-високи налози 116-те милиона американски данъкоплатци.

Значителна част от речта на президента бе посветена на въпросите за подобряването на образованието и здравеопазването, като в частност той поднови предложението си за отпускането на $ 300 млн. по програмата “грантове за деца”, която да помогне на бедни деца да плащат таксите за частни или по-добри обществени училища извън техния окръг. 

Във връзка с проблема с нелегалните имигранти, Буш заяви, че е необходимо намирането на законни механизми за привличането на чуждестранна работна ръка и използването й за благото на американската икономика. Въпреки че заяви, че засилването на охраната по границите не спомага за решаването на имиграционния проблем, президентът допълни, че до края на годината броят на сътрудниците на граничните служби ще бъде удвоен.

Като отделна теза бе застъпена необходимостта от борба срещу глобалното затопляне, замърсяването на околната среда и необходимостта от развитие и инвестиране в екологически чисти, възобновяеми източници на енергия. Буш подчерта важността на високотехнологичните изследвания в областта на медицината, като едновременно с това призова Конгреса възможно най-скоро да създаде необходимата законодателна база за пресичането на “неетичната медицинска практика за продажба, покупка или клониране на човешки живот”.

Втората част на продължилото 53 минути президентско обръщение бе посветена на борбата с тероризма и ситуацията в Ирак и Афганистан. Джордж Буш заяви, че сегашната стратегия на Белия дом за временното увеличение на американския контингент в Ирак е достатъчно резултатна. Той предупреди, че всяка ускоряване на изтеглянето на щатските войски от страната ще застраши постигнатия през последната година прогрес с възстановяването на реда и сигурността.

Що се отнася до числеността на контингента, държавният глава посочи, че вече е разработен плана за съкращаването му с над 20 000 души, от 158 000 до 135 000 военнослужещи през юли т. г. Контингентът от 28 000 войници в Афганистан, който е рекорден от началото на войната срещу режима на талибаните през октомври 2001 г. се очаква да бъде запазен или увеличен. В заключение Буш още веднъж поиска от Конгреса да не орязва и да не обвързва с допълнителни условия финансирането на военните операции в Ирак и Афганистан.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

STEFAN D-R D TCHOLAKOV - SVERI
30 Jan, 2008 | 02:16

*****


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.