Факти, Анализи, Коментари
   22 Април 2019
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Проф. Пламен Легкоступ е новият ректор на ВТУ
      Проф. дпн Пламен Легкоступ е новият ректор на Великотърновския университет. Той беше избран след балотаж с проф. дфн Стоян Буров. Легкоступ събра 153 гласа в своя подкрепа, а опонента му 132. Непосредствено след победата бившият декан на педагозите благодари на Бога, на всички гласували и негласували за него, на опонентите си, на най-достойния съперник, проф. Буров, но най-вече на съпругата си Магдалена, която много е изстрадала през последните месеци.
    До балож се стигна след като нито един от кандидатите не успя да събере необходимите гласове ­ 50 % + 1. При първия тур 112 души подкрепиха проф. Буров, а опонента му проф. Легкоступ ­ 83-ма. Трети с 41 гласа остана проф. Иван Стоянов, а след него се нареди доц. дпн Байко Байков с 26 гласа. По 18 и 14 бюлетини в своя полза си поделиха съответно доц. дин Иван Тютюнджиев и доц. д-р Атанас Дерменджиев. В заключителните си думи Стоянов, Тютюнджиев и Байков заявиха, че ще гласуват за Легкоступ.
    Трудният избор беше направен след повече от 12-часово гласуване. Изборният ден във ВТУ започна в 9,30 ч. с регистрация на Общото събрание. От всички 337 членове дойдоха 289 души.
    Изборният ден не премина без скандали и компромати. Първи размени на остри реплики предизвикаха новите кандидатури за председател и зам.-председател на Общото събрание, внесени от доц. Хр. Бонджолов. Той предложи срещу вече обявената кандидат-двойка на проф. Иван Харалампиев и проф. Б. Моцинова да се изправи екипът на доц. Иван Лазаров и доц. Радослав Радев. Проф. Харалампиев обяви, че тъй като доц. Бонджолов в момента се води в неплатен отпуск, няма право да прави предложения. За да избегне процедурните нарушения, предложението направи доц. Илия Стойков. След тайно гласуване стана ясно, че Общото събрание в следващите 4 г. ще оглавява довчерашният ректор проф. Харалампиев. За двойката, в която той е водеща сила, дадоха гласа си 155 души, а опонентите им събраха 129 гласа.
    Сериозни разногласия предизвика и отчетният доклад на стария ректор. Той подробно се спря на концепциите на проф. Стоянов и доц. Тютюнджиев, тъй като в своите разработки те били отделили сериозно място за критики към бившето ръководство. Не възразявам срещу добронамерена критика, но не мога да понеса злобни подмятания и откровени лъжи. Проф. Стоянов дори падна на тоалетно ниво. И двамата бяха нападателни в интервютата си пред “Янтра ДНЕС”, каза Харалампиев. По повод твърденията на доц. Тютюнджиев пред вестника, че имам фирма, съм завел дело за клевета, а парите ако спечеля, ще вложа в строителството на университетския храм, допълни той.
    Проф. Стоянов му отговори, като постави бутилка с ракия върху катедрата. Върху нейния етикет пише “Академична старопрестолна гроздова ракия”, като отдолу се вижда ВТУ. Проф. Хараламиев занесъл ракията в НАОА преди години, разказа историкът. Все сме чували университет да се рекламира, но с ракия..., каза още той.
    Най-дълго продължи гласуването за членове на Академическия съвет, тъй като за да се избегнат манипулации, кандидат-ректорите бяха постигнали договореност бюлетините да се броят ръчно.
   
   
19 Май 2007г.


   Годишен събор в с. Михалково - смолянско

   Катастрофа стана тази сутрин на кръстовището на "Източен" и "Богомил" в Пловдив

   В Русе обстановката е най-сложна

   1079 снегорина са почиствали републиканската пътна мрежа през изминалата нощ

   Тийнейджър се обеси в Перник

   Затвориха автомагистралите „Тракия” и „Струма”, за да почистят

   Сергей Станишев: На Цветанов няма да му се размине, защото на хората им дойде до гуша от неговите лъжи

   Масирани проверки затвориха цех за айрян

   31-годишен мъж умря от измръзване

   Технически проблем спря работата на Столичния КАТ

   Автобус се подпали в движение

   Сгащиха трима откраднали близо тон дизел

   24 са кандидатурите за нови посланици на България

   Пак пожар, пак баба почина

   Ще можем да се движим по магистралите със 140 км/ч

   Атанасов: Има връзка между вчерашния президент Георги Първанов и Никола Филчев

   ИМП: "Сиви закони", непрозрачни назначения и злоупотреби

   Бетон погреба работник при строеж на детска градина

   Новият президент подхвана поснанниците-агенти

   Дават пенсии в магазина

   Лошите и преструктурирани кредити намаляват

   Плевнелиев: Като президент няма да бъда коментатор на всяка случка, която се случва в тази държава

   Костов: Създава се силно усещане за безвластие в страната

   Турчин умря в кравеферма

   Снегът затвори пътя Радомир – Кюстендил

  И З Б Р А Н О
  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
Copyright © 2002-2018г. Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително