Факти, Анализи, Коментари
   20 Ноември 2017
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Нобеловата награда за литература за 2006 г. бе присъдена на Орхан Памук
12 Октомври 2006
Турският писател е автор на няколко международни бестселъри и на мемоарната книга "Истанбул"
Тазгодишният лауреат на Нобелова награда за литература Орхан Памук
Тазгодишният лауреат на Нобелова награда за литература Орхан Памук

Лауреат на Нобеловата награда за литература за 2006 година стана турският писател Орхан Памук. Той е удостоен с наградата заради " търсенията на душата на своя меланхоличен град"- Истанбул. Това се съобщава в прес-релийза на Нобеловия комитет.

Орхан Памук е автор на няколко романа, които станаха международни бестселъри- "Черната книга", " Името ми е Червен", "Бялата крепост", "Сняг", както и на мемоарната книга "Истанбул".

Церемонията по връчването на златния медал, дипломата на Шведската кралска академия и чека за 10 млн шведски крони/ 1.37 млн долара или 1.07 млн евро/ ще се състои в Стокхолм на 10 декември 2006 година.

Правилата на Шведската Кралска академия забраняват споменаването на имената на потенциалните лауреати не само в пресата, но и в частни разговори. В навечерието на връчването на наградата членовете на Нобеловия комитет гласуват за един от петте кандидати от краткия списък, чието съдържание остава тайно.

През 2005 година лауреат на Нобеловата награда по литература стана английският драматург и поет Харолд Пинтер. Награда на писатели и поети се връчва от 1901 година.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  П Р Е Д С Т А В Я М Е  В И
  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
Copyright © 2002-2017г. Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително