Факти, Анализи, Коментари
   24 Ноември 2020
О С Т А Н Е Т Е  У  Д О М А!
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Днес е Деня на народните будители
1 Ноември 2020
Деня на хората, които в различните периоди от вековната история на България са поддържали будно съзнанието на българите
Днес България чества един уникален празник -  Деня на народните будители. Деня на хората, които в различните периоди от вековната история на България са поддържали будно съзнанието на българите.

Денят на будителите става официален празник у нас на 13 декември 1922 година, когато  ХІХ Обикновено Народно събрание приема Закон за допълнение на Закона за празниците. Предложението за промяната е направено от правителството на Александър Стамболийски на 31 октомври 1922 г. Инициатор на промяната е тогавашният министър на народното просвещение Стоян Омарчевски. За ден на народните будители се приема 1 ноември - денят на светеца Иван Рилски.

Така България поставя в историческия си календар, редом с 24 май още един празник на духовността.

Цел на честването на 1 ноември - Денят на народните будители, е да се прослави делото на св. Иван Рилски, на светите братя Кирил и Методий, на Йоан Екзарх, на Патриарх Евтимий, на героите от Българското Възраждане - Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Георги Раковски, Петър Берон, Любен Каравелов, на светия Васил Левски, на Христо Ботев, на Григор Пърличев, на стружките братя Миладинови, на книжари и издатели, на хора на перото и книгата, на мислители и вдъхновители на ценностите на българската национална революция, на българското прераждане от етнос в нация, от средновековни хора в модерни граждани.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
02 Nov, 2020 | 20:58

Другари, по въпроса, но най напред да ви изпея това:
Разбойници, разбойнички,
от вси страни, сплотете се.
Напред на нож другари смело,
да браним нашто то -
ИЗЗЗГОДНО дело!
Каква несправедливост другари, липса на толерантност и най вече човещина. Ние които изнесохме Прехода и трамбовахме Демокрацията, защото нейните ценности, като примерно, прословутите Свободни избори без да се броят гласове, ги усвоихме. Другари, ръка на сърце - на времето ги брояхме, за да видим процента псувни по Партията и народа, и ако преценим, да предприемем нужните мерки. Сега вече осъзнахме, че човека се ражда свободен, и сам се сеща че всичко си е както трябва да бъде, понеже си е все природно явление. Ако има нещо - хън-мън, то е надстройка, а тя без да я пипаме работи за нас - така е програмирано, защото при Демокрацияга се програмира само това дето работи природосъобразно. Друго ако се мерне не го подгонваме, то само се крие, знае си че е чуждо. И така другари, ние победихме, това за което зовяха Маркс, Ленин и Бащите на народите дойде от Противника. Но живота е жесток, и на върха на победата се забелязват и първите признаци за задаващ се нов Преход? В Кантон се подготвят пехотинци, а ресурсите са неизчерпаеми - само за нашта Българийка с точат два милиона. Те ше дойдат въоръжени и дисциплинирани, за да ядат и се радват на евтин живот! Нас и няма да ни разтрелват, а - Природно явление - по програмите?


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2020 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.