Факти, Анализи, Коментари
   22 Септември 2020
 Коментари    Дискусия   
О С Т А Н Е Т Е  У  Д О М А!
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Защо точно тоалетна хартия?
14 Март 2020
В България и по целия свят хората се презапасяват. Това донякъде е нормлано заради паниката. Защо обаче се презапасяваме с огромни количества ... тоалетна хартия
От няколко дни по улиците се виждат щастливи хора, натоварени с огромни пакети тоалетна хартия. Съвременни робокопи, защитени от внушителна хартиена броня. И така не е само в България, съобщава КРОСС.

В целия свят хора от различни раси и социални групи се борят в магазините за рула тоалетна хартия, която после се разпада за минути на дъното на тоалетната чиния.

В Австралия се биха за нея и отпечатаха дори няколко страници от вестник на тоалетна хартия заради недостига й, а в Канада натъжиха гражданите си с ограничение да купуват до една ролка дневно.

Защо изведнъж решението за всички проблеми и най-вече за коронавируса се оказа тоалетната хартия?

Защо заразата от коронавирус донесе и тази зараза - страхът да не се окажем в тоалетната без руло.

На пръв поглед странното поведение на хората има логични обяснения. Професорът по психология на пандемиите Стивън Тейлър от Колумбийския университет не е изненадан, защото при всяко голямо изпитание за здравето, хората са склонни да се запасяват.

Освен това паниката, както и коронавируса са заразни. Когато хората започват да се страхуват, техният страх се пренася бързо и върху останалите. Всичко това има ефекта на снежната топка - един започва, а другите го имитират.

„Хората смятат, че големите проблеми изискват големи и сложни решения и изведнъж правителството излиза и ви казва: „Мийте си ръцете редовно, може и да не носите маски". В съзнанието на хората - проблемът е голям, а им се предлага незначително решение", обяснява детайлите на паниката проф. Тейлър.

Хората започват да търсят своето решение и го виждат на близкия рафт - в огромни пакети, които изглежда, че никога няма да свършат.

Малките шишенца дезинфектант и простият сапун в човешкото съзнание са несериозно спасение за големия им страх. Те са малки и винаги се озовават на дъното на количката за пазаруване, докато пакетите тоалетна хартия заемат почти цялото пространство. Освен това шишета не са толкова забележими в кошницата на другия, а огромният пакет веднага прави впечатление.

Предизвиква завист. Задейства скрития механизъм на поведението в криза - имитацията. Тези реакции на масата са описани отдавана от философите.

Хосе Ортега - и - Гасет пише, че масата не действа с разум и тя не признава авторитети. Особено в Европа, задоволените са убедени, че могат да правят каквото си искат без да се интересуват от последствията за другите, предупреждава още през XIX век философът.

Истерията с тоалетната хартия е точно това. Проф.Стивън Тейлър е изследвал реакциите при пандемии и обяснява, че при всяка задължително има един обект, който колективната паника превръща в изключителен. Сега - това е тоалетната хартия. При епидемията с испански грип са били бутилкитe със затоплящ гел и то само определена марка.

Междувременно Гугъл отчете драстично повишение на търсенията на думата „биде", а австралийски производител на бидета разказа, че продажбите му са се увеличили с 500 процента от началото на епидемията. Явно, всички решения са скирити в тоалетната.

В началото на бедствие или заплаха хората започват да мислят само за себе си, за собственото си спасение и при коронавируса го откриват в тоалетната хартия или тоалетната чиния. Когато тази първа вълна на страх отмине, може да се прояви и алтруизъм и съпричастност. Но дотогава ще трябва да почакаме и да свикнем с празните рафтове в магазините.

И ще гадаем дали, когато дълго чаканата ваксина бъде открита, интересът към нея ще бъде така стихиен както към рулата тоалетна хартия....


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
12 May, 2020 | 23:57

- По количеството тоалетна хартия ще се определя кой да влезе! - изтрещяха високоговорителите пак. Имаше две врати, като декоративни, защото стояха не върху стена или нещо друго, а върху нищо - просто между тях и встрани, до където око вижда, а се виждаше къде по далече от нормално, беше не матова маскировка, а осезателно нищо. Имаха табелки РАЙ и АД, написани като че от циганче в свободното си време. Пред тази с РАЙ беше митинг, сякаш пред Мавзолея в първите години на Демокрацията, когато беше и Народна. Много на глас призоваваха бога за повече толерантност! Вратата РАЙ се открехна с мярка, и се показа главата на беловлас мургав старец, усмихнат съучастнически. Отвори уста за да каже нещо на вид важно, но Бойко Борисоф го прекъсна с такова лакейство, че стареца, явно бога, се почувства посрамен.
- Разрешете да доложа?
- Разрешавам.
- ЧЕ, Ами - каза на английски Премиера.
- Че нали уж искаш да доложиш? - каза му благо благия бог на български. Въобще, във Вечността говоримия език се оказа български, което беше осъзнато от целия митинг със смесени чувства, но главно като предчувствие за нещо супер лошо!
- Щом Вие заповядвате: Тука е Станишеф, а той не е азербайджано тюрк?!
- Че как така, тука сте все обрязани?
- Рязането не е достатъчно, на него майка му е българка!
- Оо, това вече е по същество, Сергей, майка ти българка ли е? Кажи й моминското име? - помоли го бога.
- Лъже този циганин, тя е както и си е положено, образцова наша.
- Лъже като дърт евреин, тя е научен сътрудник по българистика!
- И какво от това Товарищ бог, излиза че за нас страдащите и някои служби са забранени?! Ах ние, вечно страдащите, от тези републики по южната граница на Съветския Съюз, от Босфора до Китай!
- Той сам се е обрязал! - изкрещя ББ като за последно.
- Не аз, а ти! - парира моментално СС, както обрязан се бори за правата си.
- Дай да видя, - помоли благо благия.
Станишката, известен в България както и с небългарската си съобразителност, така и с широтата на възгледите си, вече си беше свалил панталона. Бога му пое достойнството, разлюля го, но сякаш пренебрежително, положи го между циците си за малко, и го пусна с презрение, но все с тая лъчезарна усмивка.
- А неговото, мой, а не негов боже?!
- Дай.
Бойко плахо му го подаде, виждайки как бога се захили съвсем любезно.
- Той сам се е обрязал - изстена Станишеф, - такива случаи имахме доста в Прехода, и не само цигани.
- Ти без упойка май си се рязал? - каза благо безспорно благия бог и Генерален секретар на Поднебесното, - хайде влизайте и двамата.
- А тоалетната хартия? Имаме я в огромни количества?
- И двамата не сте и припарвали до Синагогата, щяхте да знаете че това са игри за гоите, но влизайте приятели.
Вратата РАЙ се отвори под глухия ропот на митинга, който си стоеше като наказан и не направи и опит да се втурне към отворената гратис врата - характерна, ирационална дисциплина на Отвъдното. Зад двата лидера на Прехода вратата се затвори с мек плясък, и в полумрака се забеляза кално нанадолнище, но без стълбище? Седнаха в галещия воал на тази приятно гъделичкаща дисциплина, и се плъзнаха надолу като по пързалка. Кеф, засилен и от това, че и двамата си бяха забравили панталоните смъкнати, а и ходеха без гащи за да минават за американци. Долу се виждаше оранжево лилава точка, която бавно ставаше все по голяма - явно Огненото езеро! осъзнаха едновременно и като по абонамент. - Дано да се увеличава още по бавно? - помислиха си на глас едновременно.муспи
28 Mar, 2020 | 00:06

Формулата на нашата цивилизация - моето си е мое, а твоето мое, - лъсва в цялото си величие по време на задаващия се Край. Всички я знаят и никой не се сеща, че както се е барикадирал, може да влезе въоръжен човек и да кресне - всичката тоалетна хартия е моя, заедно с бидето! Никой от десетте милиарда не се сеща, че след като бялата раса се оттегли от адския театър, тоалетната хартия няма да може да се използва - няма да има вода и в клозета и кухнята! Няма да има и електричество и нищо, нищо, ни коли ни бъсове да закарват до българската граница. Няма да има и нищо за ядене, за по нагледно, ще се произвежда колкото сега в милиардите. Но най зловещото, кикота на развързания дявол - няма да има ПОСОБИЯ!

Димитър
14 Mar, 2020 | 23:10

За мен е странна тая работа


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2020 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.