Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Макрон пак се изхвърли: НАТО е в мозъчна смърт!
7 Ноември 2019
Френският президент предупреди европейските страни, че вече не могат да разчитат на САЩ да защитават съюзниците си в НАТО
Френският президент Еманюел Макрон предупреди европейските страни в интервю за сп. „Икономист“, че вече не могат да разчитат на САЩ да защитават съюзниците си в НАТО, предаде БНР, като се позовава на Ройтерс.

„В момента сме свидетели на мозъчната смърт на НАТО“, смята Макрон.

Запитан дали вярва, че чл. 5 за колективната отбраната в договора за НАТО, според който атака срещу един член на пакта е атака срещу всички съюзници, френският лидер отговаря с „Не знам“.

САЩ показват признаци, че „ни обръщат гръб“, което бе демонстрирано от внезапното решение на президента Доналд Тръмп да изтегли военните от Североизточна Сирия, без да се консултира със съюзниците, отбелязва Макрон.

Тази стъпка изненада водещите европейски сили – Франция, Великобритания и Германия, и отвори пътя на друг член на НАТО – Турция, да започне военна операция срещу сирийски кюрдски сили.

Тогава Макрон осъди неспособността на НАТО да реагира на турската офанзива и заяви, че е време Европа да спре да се държи като по-малкия съюзник на САЩ, когато става въпрос за Близкия изток.

„Няма координация на стратегическо вземане на решение между САЩ и техните съюзници в НАТО. Никаква“, заявява Еманюел Макрон пред „Икономист“. 

Германският канцлер Ангела Меркел изрази несъгласие с „драстичната оценка“ на френския президент Еманюел Макрон за НАТО. Според Меркел Северноатлантическият алианс е крайъгълен камък за сигурността на Германия.

По време на пресконференция с Меркел в Берлин генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също отхвърли квалификацията, изказана от френския лидер. 

„САЩ увеличават инвестициите в Европа с още военни, още учение. Реалността е, че работим заедно. Засилваме колективната отбрана. Всеки опит да се дистанцираме от Северна Америка, рискува не само да отслаби алианса, но да отслаби и Европа“, каза Столтенберг. 

Москва от своя страна приветства коментарите на Макрон.

„Златни думи. Правдиви и отразяващи същността на нещата. Точно определение на настоящото състояние на НАТО“, написа в профила си във Фейсбук говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. 


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

водач на МПС
08 Nov, 2019 | 10:33

Още на европейските избори изрично посочих, че този модел на управление не работи и че е необходим друг модел. Чак сега го разбраха и осъзнаха !

Иван
07 Nov, 2019 | 23:20

Абе тоя що не се скрие някъде и да не се обажда


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.