Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
ЕК си иска обратно 11 милиона лева
18 Октомври 2019
Строителството на обхода на Габрово е първата фаза от изграждането на бъдещия тунел под Шипка. 23-километровата отсечка трябваше да бъде готова до края на 2015 г. Това обаче не се случи
Европейската комисия е изпратила писмо на България, с което настоява да й бъдат възстановени над 11 млн. лв. (5.66 млн. евро) за строящия се в момента обход на Габрово. Стойността на целия участък от 23 км е близо 93 млн. лв. Това става ясно от отговора на министъра на транспорта Росен Желязков до депутатите Кристина Сидерова и Росен Данчев от БСП, съобщава КРОСС.

Строителството на обхода на Габрово е първата фаза от изграждането на бъдещия тунел под Шипка и началото беше дадено през май 2013 г. Той се финансираше със средства от оперативна програма "Транспорт" 2007 – 2013 г. и 23-километровата отсечка трябваше да бъде готова до края на 2015 г. Това обаче не се случи. Причината беше обжалването на част от трасето от екоорганизации и от жители на града, пише Медиапул.

Съдебните спорове спряха изграждането на трети и четвърти участък от трасето. България поиска разделяне на обекта на фази, за да бъде доизграден със средства от настоящия програмен период по програма "Транспорт" 2014-2020 г.

Еврокомисията прие доводите ни, но срещу обещание обектът да бъде завършен до края на 2018 г. Това обаче не се случи поради форсмажорни обстоятелства – открити бяха археологически обект при 19-ия км и свличания на земни маси между 16 и 19 км през септември 2018 г.

Така строителството на обекта отново спря. Това лято са направени археологическите проучвания, а в момента усилено се работи по завършването на 23-те километра път. Той е готов над 90% и %F


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.