Факти, Анализи, Коментари
   4 Юни 2020
О С Т А Н Е Т Е  У  Д О М А!
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Да построиш най-тясната къща, за да прецакаш брат си
14 Октомври 2019
Нестандартната къща е с размери около 60 сантиметра в най-тясната си зона и около 4 метра в най-широката си точка
Нарастващото население на много региони по света кара градските предприемачи да правят чудеса в опит да осигурят място за всички. Тъй като земята е скъпа и липсва предлагане, единственият логичен вариант е да се изграждат високи, а не широки структури, съобщава КРОСС. Това решение обаче понякога създава смешно изглеждащи сгради по целия свят. Въпреки че това е логично обяснение за дизайна на повечето тесни и високи сгради, не всяка от тях е построена по този начин, за да се използва цялото налично пространство.
 
Както се оказва, вероятно най-тясната сграда в Бейрут, Ливан, е построена не заради липса на пространство, а от дребнавост, посочва Bored Panda. Нестандартната къща, която е с размери около 60 сантиметра в най-тясната си зона и около 4 метра в най-широката си точка, се нарича Al Basa на арабски, което в превод означава "злоба". Името на тази структура, наподобяваща стена, намеква за нейната история, която е добре известна на местните. Къщата е построена през 50-те години на миналия век вследствие на вражда между двама братя.

Градската легенда разказва, че братя и сестри наследяват земята от баща си. Те обаче не могат да се споразумеят какво да се построи на нея. Спорът се задълбочава още повече, когато част от земята е отчуждена за различни общински инфраструктурни проекти, оставяйки парцел в странна форма и близо до пътя. Братът, на когото принадлежи странно оформената земя, решава да демонстрира своята дребнавост или изобретателност - в зависимост от гледната точка. Той изгражда изключително тясната, но обитаема структура.
 
Може би се попитате, защо би направил такова нещо?
 
Е, както се оказва, сградата се намира на перфектно място, за да блокира изглед за милион долара към морето, който преди можеше лесно да се види от къщата на брат му. След като сградата е издигната, тя е всичко, което братът може да види от къщата си, което води до намаляване на стойността на имота. По този начин "тънката" сграда се превърна във въплъщение на недоволството между братя и сестри.
 
Дълго време сградата, която има само два апартамента на всеки етаж, служи за бардак, а по-късно се превръща в убежище за бежанци. Днес сградата не е обитавана и служи като напомняне за дългогодишната вражда.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2020 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.