Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Държавата ще изкупи "Дунарит", ако се стигне до търг
13 Септември 2019
Гарантирам, го на 100 %. Толкова ми омръзнаха аферите около този важен, стратегически и работещ завод, че и отгоре ще дадем на търга и ще си го купим, коментира Бойко Борисов
Държавата ще изкупи "Дунарит", ако се стигне до търг". Това заяви пред журналисти в Русе премиерът Бойко Борисов. "Гарантирам, го на 100 %. Толкова ми омръзнаха аферите около този важен, стратегически и работещ завод, че и отгоре ще дадем на търга и ще си го купим. Ще бъде на 100 % само държавен. Това мога да гарантирам. Докато съм някакъв и имам някаква власт, това ще стане", заяви той, цитиран от "Фокус".
Икономиката върви с такива темпове, че не можем да смогнем с инфраструктурата, заяви министър-председателят Бойко Борисов в Русе. Той изтъкна, че правителството работи едновременно по редица инфраструктурни проекти, в това число и магистралите.

„Правим седем магистрали наведнъж", подчерта премиерът. В крайдунавския град министър-председателят Бойко Борисов инспектира строителните дейности по новата отсечка на панорамния булевард "Придунавски". Тя е част от проекта "Интегрирана система за градски транспорт на Русе - 2 етап" по Оперативна програма „Региони в растеж", който е на стойност 24 344 185,59 лв.

Проектът предвижда изграждане на пешеходна връзка - надлез между кв. „Родина 3" и кв. „Чародейка", реконструкция на бул. „Придунавски" в участъка от Речната гара до ул. „Мостова", както и изграждане на една нова пасарелка и ремонт на още две. Заложено е също изграждане на пешеходна зона по ул. „Чипровци", рехабилитация и реконструкция по ул. „Шипка" в участъка от ул. „Чипровци" до бул. „България". Ще се извърши още реконструкция и рехабилитация на пешеходния подлез при МГ „Баба Тонка", както и надграждане на интелигентната транспортна система.

За 8 години над 200 млн. евро са инвестирани в Русе по различни програми", информира премиера Борисов кметът на Русе Пламен Стоилов.

Със средства на общината се рехабилитират също междублокови пространства, за да имат гражданите по-добра среда за живеене. За първия учебен ден ще бъде пусната в експлоатация една от ключовите пътни връзки в града, а залата се е превърнала в гордост за Русе.

В града се работи по още три мащабни проекта, в които се инвестират близо 30 млн. лева като целта е Русе да се обърне с лице към Дунава.

„Добрите новини са всеки ден за Русе. Това, което се облагородява - с кейови стени, пасарелки, връща блясъкът на града", отбеляза министър-председателят Бойко Борисов.

"Ще пуснем до Боаза, до пресичането с пътя Русе - Велико Търново. Търговище - Шумен се строи много усилено. Ако всяко правителство беше правено по една магистрала, сега нямаше да ме питате. Ние правим седем наведнъж. в същото време всеки ден се иска", коментира той.

"Доволен съм от вида на град Русе. Доволен съм от работата на Пламен Стоилов. Въпреки това няма да го подкрепя за нов мандат, защото искам да освежа партията. Никой от нас не е женен за поста си. Аз лично два пъти съм си ходил. Ние имаме кауза и се надявам че Стоилов ще стои до мен", посочи Бойко Борисов.

Бойко Борисов коментира и предстоящите местни избори. "Без кметове с повече от три мандата. Това е причината, поради която Изпълнителната комисия на ГЕРБ е сменила кандидатите си за кметове в много градове, включително и Русе. Целта на това да се издигат нови лица за кметове е освежаване на ГЕРБ", заяви Борисов, цитиран от БГНЕС.

Премиерът се срещна с кандидата за кмет на партията директорът на гимназията по облекло Диана Иванова, която бе избрана от Изпълнителния комитет на ГЕРБ, като преди това настоящият кмет Пламен Стоилов не срещна подкрепата на ръководтсвото на партията за още един мандат.

"Успоредно с „освежаването" на партията се отстранявали и някои недъзи по места", каза още Бойко Борисов. Според него „моделът Фандъкова", която от системата на образованието влиза в политиката и става кмет на София, може да проработи и в Русе.

Премиерът Бойко Борисов посети сградата на СУ „Христо Ботев" в Русе, която е изцяло обновена. Ремонтът е на стойност 3 867 147 лв. Финансирането е по Оперативна програма „Региони в растеж".

„Образователна инфраструктура - магистрала на духа. Затова правим чисто нови училища. Сега с новия ресор Мария Габриел може да направи много за Европа, и в частност за България в тази сфера. Това е изключително важно", заяви пред учителите и учениците министър-председателят Борисов.

В сградата на СУ „Христо Ботев" са изградени нови електро и ВиК инсталации, покрив и спортни площадки, както и озеленяване в прилежащи дворни пространства. В училището се обучават 1016 ученици в 44 паралелки. Учителите са 77. В учебното заведение се преподават софтуерни, природни и хуманитарни науки.

Ремонтът на СУ „Христо Ботев" е част от проект „Ремонт на пет общински учебни заведения в град Русе, включително прилежащите им дворни пространства" на обща стойност 12 402 900 лв. Общо в Русе по ОП „Региони в растеж" се ремонтират 5 училища и 3 детски градини. Обновени са СУ „Христо Ботев" и Математическа гимназия „Баба Тонка". В ремонт са Професионалната гимназия по икономика „Елиас Канети", Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев" и Професионална гимназия по механотехника „Юрий Гагарин".

В Русе министър-председателят Бойко Борисов посети и сградата на Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова". Премиерът Борисов разгледа професионалното оборудване на учебните зали и кабинети. В учебното заведение се обучават 365 ученици, от които 232 в дневна форма, 19 във вечерна форма и 29 в самостоятелна. Училището обучава в дуална форма (съвместно с бизнеса) по специалностите „Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил", „Организация и технология на фризьорските услуги". В две паралелки в специалност „Шивачество" се обучават и деца със специални образователни потребности.

Министър-председателят Бойко Борисов откри изцяло обновената сграда на СУ „Панайот Волов" в Бяла. Миналата година правителството отпусна за ремонта на училището 3 680 000 лв. Това, за което 33 години е чакано, ние сме го направили, отбеляза премиерът Борисов и акцентира върху огромните средства, които се инвестират в образователна инфраструктура в страната. Министър-председателят Борисов пое ангажимент пред гражданите на Бяла, че правителството ще помогне и за изграждането на спортна зала в общината.

В СУ „Панайот Волов" учат 305 деца в 14 паралелки от V до XII клас в специалности като информационни технологии, софтуерни и хардуерни науки и за професия „системен програмист". За учебната 2019/2020 г. училището е в списъка на средищните училища и списъка на иновативните училища. Иновацията е обучение по природни науки чрез информационни технологии.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.