Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Повдигнато е обвинение в шпионаж на председателя на Движение "Русофили" Николай Малинов
10 Септември 2019
Чуждите организации, за които твърдим и сме събрали доказателства, че се е поставял в услуга са със седалище в Руската Федерация, съобщи Сотир Цацаров
Председателят на Национално движение "Русофили" Николай Малинов е обвинен за шпионаж, а генерал Леонид Решетников е със забрана за влизане в България за десет години, наложена от ДАНС, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров, предава КРОСС.

Малинов е с наложена парична гаранция от 50 хил. лв. и е със забрана да напуска страната. "Чуждите организации, за които твърдим и сме събрали доказателства, че се е поставял в услуга са със седалище в Руската Федерация. Организациите са две - Общество "Двуглав орел" и Руски институт за стратегически изследвания", обясниха от прокуратурата. И двете организации се свързват с пенсионирания генерал Решетников.

"Изявления ще има само за фактите, които могат да бъдат оповестени на този етап на разследването. На въпроси няма да отговаряме". Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на брифинг.

"В хода на разследване на престъплението е установена действаща схема за изпиране на пари. Събрани са данни, че тази схема се използва и за трансфер на финансови средства. По този начин се финансират мероприятия, които застрашават националната сигурност на страната. Събрани са доказателства за участие на един български гражданин.

Той е Николай Малинов, който е привлечен в качеството си на обвиняем, поясни Цацаров.

"В хода на разследването е установено, че Малинов е приемал да изпълнява задачи срещу заплащане за съответните организации. Образувани са досъдебни производства.

На 9.09. тази година са проведени 11 претърсвания на недвижими имоти, иззети са телефони, документи, които имат връзка с престъплението, за което е привлечен под наказателна отговорност", допълни зам.-главният прокурор Иван Гешев. От думите му стана ясно, че е намерена и докладна на руски език.

Иззети са компютърни конфигурации, множество документи и такива доказателства, които имат пряко отношение към Николай Малинов. Иззета е докладна дописка от Малинов за преориентиране на страната към Русия. Описано е каква е настоящата ситуация в България и какви насоки да се предприемат, за да се преориентира страната ни към Русия. Основна цел е геополитическа преориентация на България.

„Ние концентрираме усилията си 5 основни направления" - дейност на НПО, създаване и поддържане на интернет сайтове , собствен телевизионен канал, аналитичен център и създаване на партия.

Според Малинов следва да се упражнява политическо влияние неявно. Предвижда се и създаването на влиятелен информационен канал или информационна агенция.

В документа е записано още, че политическата партия, която трябва да работи за геополитическата преориентация на България от ЕС към Русия трябва да бъде непреодолим фактор в българския парламент.

За да се осъществят тези идеи е било необходимо финансиране в голям размер.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.