Факти, Анализи, Коментари
   19 Ноември 2019
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Разчетоха един от последните непреведени Кумрански ръкописи от Мъртво море
9 Септември 2019
Колекцията, намерена преди 79 години, се състои от 900 древни еврейски ръкописа и е обгърната от противоречия
Археолозите изглежда са стъпка по-близо до разгадаването на мистерията на известните ръкописи от Мъртво море. Изследователи от Университета в Хайфа са възстановили и разчели един от последните непреведени Кумрански ръкописи, съобщава КРОСС. Колекцията, намерена преди 79 години, се състои от 900 древни еврейски ръкописа и е обгърната от противоречия.

В продължение на една година Ешбал Ратсон и Джонатан Бен-Дой работят върху 60-те фрагмента от които се състои ръкописът. Изписаните върху пергамент кодове разказват как са живели хората, които са го написали и дават информация за календара от 364 дни, който са използвали.

„Тъй като това число може да се дели на четири и седем, специалните празници винаги са се падали на един и същи ден", казват Ратсон и Бен-Дой. „Кумранският календар не се е менил".

Ръкописът споменава празниците, свързани със смяната на сезоните, като Tekufah, което на еврейски означава период. За тях се знае и от други текстове, до досега не са имали официално название.

В текста се говори и за две религиозни събития известни от друг свитък от Мъртво море. Празниците посветени на Новото вино и Новото масло били съответно 100 и 150 дни след първия Шабат на еврейската Пасха.

Свитъкът дава информация и за авторите, които са бродели из пустинята между II в.пр. Хр и II в.сл. Хр. Датите на споменатите празненства изглежда са били написани в полетата между основния текст и създават впечатлението, че са били добавени към ръкописа по-късно.

Бидейки религиозни документи, ръкописите от Мъртво море са обгърнати от противоречие. Били са писани между II век пр. Хр. и II в. сл. Хр., но е спорно, кои са авторите. Учените са съгласни, че документите - които се състоят от обяснителни, мъдри, апокалиптични и календарни текстове, както и от химни и молитви - били писани от обитатели на Юдейската пустиня.

Свитъците се състоят от около 230 „библейски" ръкописа, които споменават различни практики от в еврейската Бибилия. Други „не-библейски" документи се отнасят до библейски текстове и описват религиозни вярвания и практики, но не са точните истории от Библията.

Текстовете са написани предимно на иврит, някои са кодирани, а има и такива на арамейски и гръцки. Повечето са върху пергамент, но някои са и върху папирус. Има и текст, написан върху плочка от мед. С цел да бъдат съхранени, всички текстове са сканирани.

Сега остава само един свитък, който остава непреведен.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
18 Sep, 2019 | 16:22

Сети се сам фашисто, - имало е древен изсраел, в него са живели азербайджан-узбекистано-тюрки, и са имали възможност да с занимават с писмена работа в юдейската пустиня, наистина между колективните жътви (Рут), през лятото, защото в юдейската пустиня през зимата е сняг и ледове, спира корабоплаването в Йордан и риболова (данни все от тората, а тя също е била написана вече, а не както фашистите го изкарват че се появява след новия завет). Тези ръкописи веднага след излизането им на пазаря бяха взети от синедриона за изследване, и се вижда колко е лоялно. Що се отнася до българите, крайно време е да се сетят, да освободят тези земи, защото са прави - Обетованата земя е между Дунава (Йордан), Беломорието, Вардар и Черноморието. Ако българите продължават да го протакат, йехова ще ги издуха. Алах абкар, но яхве таман.


  И З Б Р А Н О
  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
Copyright © 2002-2018г. Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително