Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Урсула фон дер Лайен е новия председател на Европейската комисия
16 Юли 2019
За нея гласуваха 383 от присъстващите 733 евродепутати, 327 бяха против, 22 се въздържаха, 1 глас беше обявен за невалиден
Германката Урсула фон дер Лайен беше избрана за председател на Европейската комисия от Европейския парламент. За нея гласуваха 383 от присъстващите 733 евродепутати, 327 бяха против, 22 се въздържаха, 1 глас беше обявен за невалиден, съобщава БНР.

Според извадка от заседанието на групата на социалистите и демократите преди вота, гласовете на левите евродепутати са били разпределени по следния начин - 93-ма "за", 51 "против" и 10 без позиция и очевидно са се оказали решаващи за изхода. Интересна подробност е, че 1 от петимата български евродепутати е заявил, че ще подкрепи фон дер Лайен за разлика от останалите си колеги. След вота новият председател на Европайската комисия заяви, че работата й започва от днес и още:

"Доверието, което ми давате, е доверие, което давате и на Европа - вашето доверие в силна и обединена Европа - от Изток към Запад, от Север към Юг. Доверие към Европа, която е готова да се бори за бъдещето си вместо да води до битки един срещу друг".

По-рано Урсула фон дер Лайен представи приоритетите си в пленарна зала. Тя се обяви твърдо в полза на Истанбулската конвенция, повтори тезата си за минимална работна заплата в рамките на ЕС, застана зад идеята за справедливо данъчно облагане, в т. ч. и на големите дигитални корпорации и обеща, че ще представи първия европейски закон за климата, чиято цел ще бъде постигане на въглероден неутралитет до 2050 година. 


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.