Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Правителството гласува сделката за новите изтребители F-16
10 Юли 2019
Договорът е за 8 самолета на стойност 1 милиард и 200 милиона долара
Правителството гласува проекта на договор със Съединените щати за новите изтребители F-16. Договорът е за 8 самолета на стойност 1 милиард и 200 милиона долара. Военният министър увери, че намалената цена не отнема от бойните способности на изтребителите. Договорът стана факт, шест месеца след като Народното събрание даде зелена светлина за преговори със Съединените щати. След месеци преговори днес българското правителство гласува доклада на политико-военната група, която преговаря със САЩ, както и предложението на САЩ за договор за закупуване на 8 нови изтребители F-16.

След края на заседанието военният министър Красимир Каракачанов, зам.- министърът на отбраната Атанас Запрянов, който води преговорите, както и цялата експертна група заявиха, че цената за самолетите ще бъде 1 млрд. и 200 млн. долара и че тя е смъкната с близо 200 млн. долара.

Така обърната в левове цената излиза малко над 2 млрд. лева.

За тези пари България ще закупи 8 самолета - 6 едноместни, 2-двуместни. Ще бъдат подписани, ако НС одобри договора, четири документа - за доставка на самолетите, за доставка на бойното оборудване за тях, за доставка на тренажори, както и за логистично оборудване.

В цената влиза и обучение на пилотите, както и не инженерния състав. Това, което трябва да се случи оттук нататък, е следващата седмица проектът на договора да влезе за гласуване в комисията по отбрана на НС, след което да влезе в пленарна зала и да бъде одобрен от депутатите.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.