Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
За пръв път учени идентифицираха химичните подписи на средно голяма екзопланета
4 Юли 2019
По размерите, масата и състава си екзопланетата Gliese 3470 b е като хибрид между Земята и Нептун
За пръв път учени идентифицираха химичните подписи на атмосферата на средно голяма екзопланета с помощта на два телескопа на НАСА, съобщи ЮПИ. По размерите, масата и състава си екзопланетата Gliese 3470 b е като хибрид между Земята и Нептун - представлява скално ядро, обградено от плътен слой газ. Масата на Gliese 3470 b се равнява на 12,6 земни маси. За сравнение масата на Нептун е 17 пъти по-голяма от тази на Земята.

Средно големите планети като Gliese 3470 b са често срещани в други планетни системи, но липсват в Слънчевата система. Като определят химичния състав на атмосферата на въпросната екзопланета, която е миниатюрно копие на Нептун, учените могат да установят как се формират планетите със средни размери.

"Става въпрос за важно откритие, свързано с формирането на планети", заяви Бьорн Бенеке от университета в Монреал. "Планетата орбитира близо до своята звезда и е със значително по-малка маса от тази на Юпитер. Масата на Юпитер се равнява на 318 земни маси. Gliese 3470 b е съхранила първичната си атмосфера, която е съставена най-вече от водород и хелий и не е "замърсена" с тежки елементи. Не се среща нищо подобно в Слънчевата система", поясни експертът.

С помощта на космическите телескопи "Хъбъл" и "Спицър" на НАСА учените изследвали промените в спектралния подпис на светлината от звездата, докато планетата минава от другата й страна. Като наблюдавали кои дължини на вълната са абсорбирани, докато планетата извършва своето транзитно преминаване, учените потвърдили доминирането на водорода и хелия в атмосферата на екзопланетата.

За разлика от големите планети, като горещите юпитери, за които специалистите смятат, че се формират далеч от звездите си, преди да ги доближат, Gliese 3470 b вероятно е формирана близо до своето червено джудже.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.