Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Финансовите министри се разбраха за бюджета на ЕС
14 Юни 2019
Тази нощ направихме това, което възнамерявахме: създадохме истински бюджет на еврозоната", обяви Льо Мер след повече от 12 часа разговори
Финансовите министри на ЕС се споразумяха за основните линии на бъдещ бюджет на еврозоната, съобщи френският министър Брюно льо Мер. Ключовата реформа, за която настояваше Париж, бе ограничена заради съпротива от страна на Холандия.

"Тази нощ направихме това, което възнамерявахме: създадохме истински бюджет на еврозоната", обяви Льо Мер след повече от 12 часа разговори. "За пръв път създадохме оперативен бюджет, който ще помогне за конвергенцията на страните от еврозоната и за подобряване на конкурентоспособността. Това е пробив", каза той пред "Франс прес". "За пръв път ще започнем да мислим за бъдещето като единен блок и ще координираме икономическите си политики", добави Льо Мер.

Говорител на председателя на Еврогрупата Марио Сентено приветства сделката и уточни, че подробностите ще бъдат обявени на пресконференция по-късно днес.

Френският президент Еманюел Макрон силно подкрепяше трудно извоювания бюджет, смятан за една от липсващите връзки в единната валута почти 10 години след дълговата криза. Първоначалните му амбиции обаче бяха отслабени заради опоненти, водени от Холандия, които се опасяват от прехвърляне на богатство към предразположени към кризи страни като Италия, Гърция или Испания.

Министерското споразумение не се нарича официално бюджет, което би било твърде чувствително в политическо отношение в по-богатите страни, а бюджетен инструмент за конкурентоспособност и конвергенция - фонд с ограничен капацитет, който да бъде използван за подкрепа на реформи.

Преименуването бе поискано от Холандия. Според френски източник размерът на бюджета ще бъде уточнен на по-късен етап, но останалите му компоненти са били договорени от министрите. Следващата седмица сделката трябва да бъде одобрена от лидерите на ЕС на среща на върха в четвъртък и петък.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.