Факти, Анализи, Коментари
   16 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Само 10% от хората на Земята дишат чист въздух
5 Юни 2019
Замърсяването на въздуха убива 800 души на час или 13 всяка минута. Годишно мръсният въздух отнема живота на три пъти повече хора, отколкото маларията, туберкулозата и СПИН, взети заедно
Девет от всеки десет души на планетата дишат замърсен въздух, предупреждават от ООН. Според Световната здравна организация резултатът е разрастваща се глобална здравна криза, която причинява около 7 милиона смъртни случая годишно, предаде КРОСС, цитирайки БТА.

Изгарянето на изкопаеми горива за енергия, транспорт и промишленост съществено допринася за замърсяването на въздуха и е основен източник на затоплящите планетата емисии на въглероден диоксид. Справянето и с двата проблема може да донесе значителни ползи за общественото здраве.

По случай Световния ден за опазване на околната среда агенция "Ройтерс" предлага няколко факта, свързани със замърсяването на въздуха:

1. Замърсяването на въздуха убива 800 души на час или 13 всяка минута. Годишно мръсният въздух отнема живота на три пъти повече хора, отколкото маларията, туберкулозата и СПИН, взети заедно.

2. Едни и същи замърсители допринасят както за климатичните промени, така и за локалното замърсяване на въздуха - саждите и метанът.

3. Петте основни източника на замърсяване на въздуха са:
- изгарянето на закрито на изкопаеми горива, дърва и други биомаси за готвене, отопление и осветление
- промишлеността
- транспортът, в частност превозните средства с дизелови двигатели
- земеделието - добитъкът, отделящ метан и амоняк, и изгарянето на земеделски отпадъци
- изгарянето на открито на отпадъци в сметищата

4. Замърсяването на въздуха на закрито причинява около 3,8 милиона преждевременни смъртни случая годишно, повечето от които в развиващите се страни. Около 60% от тези смъртни случаи са сред жени и деца.

5. 93% от децата по света живеят в райони, където замърсяването на въздуха надвишава насоките на СЗО. През 2016 г. инфекции на дихателните пътища са отнели живота на 600 000 деца под 15-годишна възраст.

6. Замърсяването на въздуха е отговорно за 25% от смъртните случаи от исхемична болест на сърцето, 43% от хронична обструктивна белодробна болест и 29% от белодробен рак. При децата замърсяването на въздуха се свързва с по-ниско тегло при раждането, астма, злокачествени заболявания в детска възраст, затлъстяване, аутизъм.

7. 97% от градовете в страните с ниски и средни доходи с над 100 000 жители не покриват минималните стойности за качество на въздуха, препоръчани от СЗО.

8. Около 25% от градското замърсяване на въздуха от фини прахови частици се дължат на трафика, 20% - на изгарянето на закрито на изкопаеми горива за домакински нужди, и 15% - на промишлени дейности.

9. Животът на 1 милион души може да бъде спасен всяка година, ако бъдат изпълнени целите за намаляване на замърсяването на въздуха до 2050 г., заложени в Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

10. В 15-те страни, които отделят най-големи количества парникови газове, разходите за обществено здравеопазване в резултат на замърсяването на въздуха надхвърлят 4% от брутния вътрешен продукт.


последни в Общество:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.