Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Прецедент: Британските депутати решиха да поемат контрола над Brexit
26 Март 2019
Отнети са правомощията от Камарата на общините. Така парламентът вече има властта да гласува за различните опции за излизане от Европейския съюз
С безпрецедентен вот в нощта срещу вторник британските депутати решиха да поемат контрола над Brexit, отнемайки тези правомощия от Камарата на общините. Така парламентът вече има властта да гласува за различните опции за излизане от Европейския съюз, съобщава Би Би Си.

Поправката, внесена от депутата консерватор Оливър Летуин, беше приета с 329 срещу 302 гласа. Трима министри подадоха оставки, за да могат да упражнят правото си на глас. Постовете си напускат министърът на външните работи Алистър Бърт, на бизнеса - Ричард Харингтън, и здравеопазването - Стив Брайн.

Изменението налага промяна в правилата на заседанието на парламента в сряда, за да се предостави време за гласуване за различни варианти за Brexit. Това ще позволи да бъде организирана серия от гласувания, включително за оставане в единния пазар, за нов референдум и дори за отмяна на излизането от ЕС.

Това е поредното поражение за премиера Тереза Мей, която опитва да намери подкрепа за приемане на споразумението за излизане, договорено с Брюксел и отхвърлено два пъти от депутатите.

Обединеното кралство трябваше да напусне Европейския съюз на 29 март, но миналата седмица Мей се договори с европейските лидери Brexit да се отложи - за 22 май, ако парламентът одобри нейното споразумение за развода тази седмица, и за 12 април, ако не го одобри.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.