Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Италия и Франция се хванаха за гушите
9 Февруари 2019
Париж отзова за консултации посланика си в Рим след поредицата от провокации от страна на популистки лидери от италианското правителство
Безпрецедентна криза настъпи в отношенията между Франция и Италия. Париж отзова за консултации посланика си в Рим след поредицата от провокации от страна на популистки лидери от италианското правителство. Търпението на Франция се изчерпа, след като в сряда италианският вицепремиер Луиджи ди Майо се срещна с представител на протестиращите "жълти жилетки".

"Алпите станаха по-високи". С тази фраза анализ в италианския вестник "Ла Република" олицетвори външнополитическия скандал между Франция и Италия. Днес представители на френското правителство оправдаха решението посланика на страната в Рим да се прибере за консултации.

По този начин говорителят на френското правителство Бенжамен Гриво оправда това, което някои медии наричат най-голямата криза в отношенията между Париж и Рим от времената на Втората световна война. До нея се стигна, след като Франция прибра за консултации посланика си в Италия. Гриво уточни, че мярката е временна, но конфликтът между двете правителства изглежда се разраства.

Италианският зам.-премиер Луиджи Ди Майо защити решението си да се срещне с "жълтите жилетки" с това, че не вярва на политическите лъжи на нови партии като движението на президента Макрон. Ди Майо и вътрешният министър Матео Салвини често използват Макрон като олицетворение на европейския либерализъм, на който те се противопоставят. Френският президент от своя страна е критикувал новата власт в Рим заради нейната антиимигрантската и евроскептична политическа посока.

Говорителят Гриво и френският министър по европейските въпроси Натали Лиазо изтъкнаха, че Ди Майо и Салвини имат не малко италиански проблеми, с които трябва да се преборят, като икономическата рецесия, преди да срещат с френски радикали.

В писмо до френския вестник "Ла Република" Луиджи Ди Майо заяви, че се надява "стратегическите различия" между правителствата да не повлияят на приятелските отношения между страните. Матео Салвини пък отправи покана за визита към френския си колега Кристоф Кастанер.


последни в По света:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.