Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Честваме Йордановден - вади се кръста от реката
6 Януари 2019
Патриарх Неофит оглави Великия водосвет за християнския празник Богоявление в партиаршеския храм "Свети Александър Невски"
Патриарх Неофит оглави Великия водосвет за християнския празник Богоявление в партиаршеския храм "Свети Александър Невски". Много хора отидоха в храма, за да се помолят за здраве, съобщава БНР.

В ранните часове на деня патриаршеския храм "Св.Александър Невски" се огласи от Василиева Света литургия, а след нея, заедно със синодалните митрополити Богоявленският водосвет отслужи патриарх Неофит.

Тържественото освещаване на водата се свързва с древната традиция на йерусалимската църква, която в навечерието на празника започнала да извършва шествие до река Йордан, за да възпомене потапянето на Спасителя в речните води. Водата, осветена на Богоявление, се нарича "Велика Светиня". Затова и десетки миряни се стекоха, за да й се поклонят и да се помолят за здраве и доброта. Богоявленската вода се носи вкъщи и се пази за лек през цялата година. Отец Антоний Милушев - свещеник в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" припомня, че с миналогодишната светена вода може да се полее цвете, но в никакъв случай да не се изсипва в канала - "Няма проблем човек да си я пази тук даже в канцеларията, имаме една на   седем години горе-долу. Не е изгубила своите качества", каза отец Милушев.

На Йордановден Българската православна църква чества кръщаването на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан. В мига, в който Свети Йоан Кръстител и Христос стъпили във водите, Бог разкрил себе си, своята съкровена същност. Затова и църквата е нарекла това тайнствено събитие Богоявление. "И в момента,  в който Йоан кръщава Исус, отварят се небесата и гълъб слиза от нея. Първо виждаме сина във водата. В гълъба виждаме светия дух и глас от небето прогърмява - този е моят син, в който е моето благоволение. Това вече е Бог отец, който говори. Господ ни се явява във вида си, в който е на Троица - на Отец, Син и Свети дух", обясни отец Антоний Милушев.

Най-тържественият момент при честването на празника е хвърлянето на кръста във водата. Разпространено е вярването, че този, който го извади, няма да страда от болести през следващата година.

Вячислав Борисов от София спаси Светия кръст от ледените води на езерото в Дружба на Йордановден. За 8-ма поредна година той участва в ритуала и за трети път спасява кръста. На тържеството по случай празника Богоявление по традиция присъстваха десетки жители на София. Петгодишният племенник на Вячислав Борисов - Калоян е бил неговото вдъхновение, за да се състезава за спасяването на кръста тази година. "Обичам го, той беше моето вдъхновение днес. Работя като инструктор по водно спасяване. Тук съм, за да спазя традицията. Това е страст, хоби". На тържеството присъстват кметът на София Йорданка Фандъкова, която днес празнува своят имен ден. "Много здраве желая. Нека Бог да пази града ни. Благодаря на всички тези момчета, които спазиха ритуала, за да има здраве в нашият град. На всички именици честитя празника. Да бъдем повече смирени, повече вярващи. На този ден мисля, че трябва повече да мислим затова".

33-годишният Ивайло Енчев извади Богоявленския кръст от ледените води на река Осъм в Ловеч. Преди това митрополит Гавриил отслужи Велик водосвет и освети знамената на военните формирования в региона. Само осмина смелчаци се престрашиха да скочат в ледените води на реката, а Ивайло Енчев извади Богоявленския кръст за трети път. „Пожелавам на всички да са живи и здрави. Реката тази година беше много по-студена от предните години. Аз за осми път влизам, но това е за здраве. Много хубав празник е. Поздравявам всички именици". Ловчанският митрополит Гавриил поръси с Богоявленска светена вода стотиците християни, дошли на празника и ги благослови. „Празник, който носи много благодат на хората. Богоявленската вода е велика светиня. Тя освещава всичко, до което се докосне“.

За втори път 29-годишният Антони Андонов от Сливен извади кръста от ледените води на река Новоселска. Антони Андонов дари на църквата паричната сума, която традиционно кметът на Сливен дава на този, който извади кръста. "Защото парите не са най важното нещо, здравето и вярата са най важното нещо в живота. Пожелавам на моето семейство да е живо и здраво. Пожелавам на всички българи, където и да са по света, да празнуват българските празници". За поредна година в ледените води на река Новоселска над 20 мъже, облечени в традиционни български носии, изиграха мъжко хоро пред погледите на стотици сливналии. Един от мъжете на хорото коментира, че нито един от танцуващите в студените води досега не се е разболявал. "Нито една година не е имало разболели се. Има само здрави".

В Габрово именикът Божидар Боянов извади Богоявленския кръст от водите на Янтра. Въпреки студеното и мразовито време в Габрово за традиционния ритуал по спасяване на Богоявленският кръст мостът "Игото" се изпълни с хора. Светинята от водите на Янтра извади познатият на габровци Божидар Боянов. Тази година, както и още няколко назад, той успява да пребори останалите смелчаци след скок от перилата на моста. "Не усетих никакъв студ, а само това, че ми доставя радост, че видях толкова млади и хубави момчета. До 80 години ще скачам". 46-годишният именик дари кръста на габровци, като го предаде в ръцете на кмета и пожела: "Господ да е милостив и пожелавам на габровци хубава благословена година". Смелчагът е надарен от църквата, от Общината получи червено вино, за да се сгрее, а габровци се тълпяха край него за снимка.

27-годишният старозагорец Калоян Лазов успя да извади Богоявленския кръст в ледените води на езерото в парк „Йордан Капсамунов“ в Стара Загора, който бе хвърлен от Старозагорския митрополит Киприан. Смелчагата пребори конкуренцията на още 30 души. 27-годишният търговец на автомобили Калоян Ласов от Стара Загора стигна пръв до кръста. Ентусиастът не за първи път участва в традицията по изваждане на Богоявленския кръст. "Не скачам за първи път, но за първи път го хващам. Не съм женен. Пожелавам на всички да са живи и здрави - на мен, на семейството ми, на всички около нас". В ледените води на парк "Йордан Капсамунов" в Стара Загора скочиха 30 смелчаци, най-малкият от които беше на 13 години. След борбата за улавянето на кръста, младежите заедно изпяха националния химн, преди да излязат от водата. Всички бяга благословени от митрополит Киприян, а победителят Калоян получи и парична награда. Празничните събития в Стара Загора по отбелязване на големия християнски празник Богоявление започнаха още в 9.30 часа с литургия, отслужена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприян в катедралния храм "Свети Николай".

23-годишният спортист Пламен Атанасов извади христовия кръст от водите на река Дунав в Русе. Температурата на въздуха бе - 2 градуса, а на водата +3. Общо 16 смелчаци се хвърлиха в ледените води на река Дунав, за да извадят христовия кръст. Всички те бяха благословени от Русенския митрополит Наум, но шансът тази година бе на страната на 23-годишния спортист Пламен Атанасов. За него това бе трети опит, а на брега той си пожела здраве. По традиция кметът на Русе Пламен Стоилов подари на победителя халат и парична награда, а митрополит Наум - сребърен кръст и икона на св. Йоан.

В Калофер на Богоявление мъжете, облечени в народни носии, играят хоро в ледените води на Тунджа. Който от тях хване кръста го предава на най-малкия участник в ритуала. Тази година в реката за здраве влязоха отново много мъже и младежи, а след тяхното хоро в ледените води пристъпиха и много от гостите, които бяха дошли за ритуала. "Емоцията води всичко. За здраве, за плодородие, и най-вече за дедите ни, защото те са го направили заради нас. Хубава традиция, която трябва да се уважава, да се знае за какво става въпрос. Невероятен е празникът и няма друг такъв„, коментира присъстващ. И както повелява традицията, след хвърлянето на кръста в реката той беше хванат от мъжете, участващи в хорото и връчен от тях на най-малкия участник, а свещеникът благослови всички присъстващи и ги поздрави за празника. 

18-годишният Александър Матев извади Кръста от морето край Варна. Младежът скача за втори път. Той отправи и пожеланията си: "Първо на всички варненци много здраве, щастие и любов. Всички мои роднини да са живи и здрави. За втори път скачам. Това ми носи много здраве, щастие и късмет". За кръста в морето край Варна скочиха 79 души. Най-възрастният от тях беше 79-годишният Васил Тепеденелев, който повече от 20 години се включва в спасяването на Богоявленския кръст. 

С Богоявленски водосвет и освещаване на бойните знамена отбелязаха в Ямбол големия християнски празник. За спасяването на кръста в ледените води на Тунджа скочиха 20 смелчаци. 39-годишният военнослужещ Стефан Стефанов извади за седма година кръста от водите на Тунджа. "За една благополучна, приятна година. Да бъдем по добри, само хубави неща да се случват. Честит имен ден на имениците. Здраве и късмет". За първа година Архимандрит Димитър хвърли в реката не един, а три кръста. Всеки от престрашилите се да скочат в ледената вода също получи кръст: "Направили сме към 20 и няколко кръста за благословение на всички, които са скочили във водата. Това е целта на празника, хората да се зарадват". 

36-има мъже влязоха в ледените води на река Янтра във Велико Търново за ритуала по изваждането на Богоявленския кръст. Великотърновският митрополит Григорий отслужи празнична литургия и освети бойните знамена на Националния военен университет "Васил Левски" и на офицерските организации. При обилен снеговалеж на площада пред крепостта "Царевец" митрополит Григорий  благослови бойните знамена. "Благославя се тази осветена йорданска, богоявленска вода за поръсване знамената за доброто на отечеството". Началникът на Националния военен университет бригаден генерал Пламен Богданов поздрави курсантите и гражданството. "Богоявление със своята широка обществена значимост се явява не само общонароден празник, но и забележителен ден за българската армия". Разузнавачът, старши сержант Пламен Георгиев, се пребори с още 35 мъже за Богоявленския кръст в Янтра под "Владишкия мост". "Началото е смразяващо, но след това, когато всички хора се съберем, наистина е уникално усещането и го препоръчвам на всеки един. Много здраве, щастие, късмет и любов".

Междувременно в мъжкото хоро, което се провежда за първи път на водопада край Малко Търново се включиха над 20 души. Те танцуваха във водата под ритъма на тъпани, озвучени  от странджанския химн "Ясен месец вече изгрява".

Именикът Йордан Господинов извади Кръста от водите на Черно море в Бургас. 21-годишният мъж прави това за втори път. Хиляди бургазлии наблюдаваха Богоявленския ритуал от моста в Приморския парк на Бургас. 39 участници се включиха в ритуала тази  година. Сред тях двама представители на американското посолство у нас и един украинец. В мразовития ден при температура на въздуха минус три градуса и на морската вода 7 градуса те се хвърлиха за спасяването на кръста. Здраве си пожела победителят в надпреварата 21-годишният Йордан: "Желая на всички да сме заедно и през 2019-та, много успехи. Три пъти съм скачал, два пъти съм покорявал върховете". Военнослужещият Пламен Иванов от военноморската база в Бургас участва в ритуала за десети път: "Никога не съм се разболявал. Винаги ми е студено, правя го заради адреналина и най вече за здраве".

В Търговище също бяха отслужени молебен за здраве и преуспяване на българския народ и Богоявленски водосвет. Църковният ритуал се организира от архиерейското наместничество и ще започне в 11.00 часа. Един час по-късно Богоявленският кръст ще бъде хвърлен във водите на градския шадраван, а късметлията, който го извади, ще получи  парична награда, осигурена от дарители. Имениците, които ще празнуват на Богоявление, са над 1300, съобщиха от общината. В празничната програма  ще вземе участие и Духовият оркестър с диригент Красимира Коларова. За Кръста се пребори 26-годишният Петко Марангозов. В благородната  надпревара се включиха десет млади мъже, но най съобразителен бе Петко Марангозов той получи парична премия и си пожела: "Здраве и да е по благополучна новата 2019 година. Пожелавам много здраве, късмет, любов и положителни емоции на цяла България".

Традицията на мъжкото хоро ще бъде продължена и в Харманли. В 11 часа литийното шествие ще тръгне от центъра на града и ще се отправи към река Харманлийска. Събраните средства от ритуала по ваденето на Светия кръст ще бъдат дарени за лечението на болно дете.

На ритуала в Смолян, Богоявленският кръст беше изваден от река Черна от 23-годишният Димитър Панайотов от Ямбол - лейтенант в 101-ви Алпийски полк. "За първи път хващам кръста. Пожелавам си най-вече здраве, както на мен, така и на моето семейство и на моите колеги. На всички най-вече здраве, само здраве“, каза Панайотов.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.