Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
БАБХ бракува тонове храна и затвори десетки обекти по сигнал на ЕК
13 Януари 2015
Възможни са измами с биохрани, предупреждават от комисията

Близо 13 тона храни са бракували инспекторите от Агенцията по храните за последния месец. 14 обекта за производство и търговия са затворени. Това съобщи директорът на Българската агенция по безопасност на храните Пламен Моллов.

Липса на етикети, стоки с изтекъл срок на годност и чужди тела в храните – това са най-често срещаните нарушения, които инспекторите констатират. Според Моллов в българските храни може да се намери всичко – от камъчета и буболечки, до ножчета и пирони.

Девет тона от конфискуваните заради нередности храни са моркови, при които е установено завишено съдържание на пестициди. Една от пречките при дейността на Агенцията по храните е фактът, че инспекторите при нарушение санкционират фирмата, а не лицето, което стои зад нея. Когато се затвори фирмата, въпросното лице отваря друга и продължава дейността си.

Това обаче е проблем на търговския закон, а не на закона за храните, обясни Моллов.

Агенцията по храните работи по сигнал на Европейската комисия за възможни измами с биохрани, съобщи още директорът на Агенцията Пламен Моллов.

Проверките са започнали през декември:

Има основание да се счита, че има завишена практика на измами с биохрани, т.е. храни, които не са минали по схемата на контрол, но се представят като такива и съответно се продават по-скъпо. Разбира се и такива храни, които се преопаковат като биохрани.

Въпреки завишения контрол при биохраните, които са на специален режим за сертифициране и проследяване, Моллов посочи:

Това явно се оказва печеливш бизнес. Почти съизмерим като норма на печалба с трафика на наркотици.

Резултатите ще бъдат оповестени след приключване на проверките, обеща директорът на Агенцията по храните.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

ПЕНКА
14 Jan, 2015 | 00:55

Как го каза "в българските храни".
Аз бих казала, че това са еврейски фекалии за коригиране популацията на българското население, което е имало щастието да ги яде.

ПЕНКА
14 Jan, 2015 | 00:54

Как го каза "в българските храни".
Аз бих казала, че това са еврейски фекалии за коригиране популацията на българското население, което е имало щастието да ги яде.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.