Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В света са открити два кристални черепа
24 Юни 2004

Единият е “черепът на Страшния съд”, намиращ се в “Музея на хората” в Лондон, а другият е “черепът на Проклятието”, който се съхранява в “Музея на американските индианци” в Ню Йорк.

     Знаете ли, че...
     В света са открити два кристални черепа с естествени размери, които тежат около 5 кг. Единият е “черепът на Страшния съд”, намиращ се в “Музея на хората” в Лондон, а другият е “черепът на Проклятието”, който се съхранява в “Музея на американските индианци” в Ню Йорк.

     Произходът на първия кристален череп е неизвестен. Знае се само, че той е закупен от бижутерската фирма “Тифани” през 1898 г. И до днес не може да се установи откъде фирмата се е сдобила с него. Според някои исторически източници черепът е бил спечелен като трофей от неизвестен наемник в Мексико през XIX-ти век.

     За втория череп се знае доста повече. Той е открит в древния град на маите Лубаантун. Черепът е уникален, изработен е от цял прозрачен къс планински кристал, в който се виждат вътрешни вени и мехурчета. Скулите и очните кухини на черепа са обработени по такъв начин, че при отразяване на светлината, създават впечатление на някакво вътрешно движение. Ефектът се подсилва и от призма, оформена в основата на черепа. Кристалното творение тежи 5,3 кг, високо е 13 см, широко също 13 см и дълго 18 см.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.