Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Доживотна присъда без право на замяна по случая "Белнейски"
10 Юни 2011

Петчленен състав с председател съдия Ивета Парпулова осъди 31-годишния Колев на доживотен затвор без право на замяна за убийството на сестрите Христина и Росица Белнейски.

Росица и Христина Белнейски бяха обявени за общодържавно издирване по сигнал на родителите им на 27 януари 2006 година. Оказа се, че момичетата са видени за последно живи на 28 януари 2006 година в полунощ, когато са заснети от камера на банка в Пазарджик. След това следите им се губят. До 31 януари, когато телата им са намерени в местността "Грамадите" край Брацигово. Тогава новината за убийството им потресе цялата страна.

Разследващите търсят убиеца около две години без резултатно. Пробивът идва в края на 2008 година, когато експертите откриват следи от Лазар Колев под ноктите на Росица и във вагината на Христина. Тогава вече следовател по делото е Веселин Мартински. Три години по-късно, на 7 февруари тази година, съдът дава ход на делото срещу Лазар Колев - единственият подсъдим за жестокото убийство.

По делото бяха разпитани 35 свидетели. Сред тях и майката, и вуйчото на Колев. Някои от тях получиха амнезия, когато се изправиха пред съда. Сред тях са Валентина Димитрова – майка на приятелката на Лазар Колев – Виолета. Частична амнезия имаше и самата Виолета. Майка й отговаряше на повечето въпроси с "не знам" и "не си спомням". Мъжът, с който тя е живеела - Стефан Боев, обаче призна, че вуйчото на Лазар Колев Паун Лазаров му обещал, че ще го възнагради, ако каже, че племенникът му е бил у тях във фаталната нощ. Показанията на Боев, че е така пред разследващите преди 5 години ги отклоняват от Лазар Колев като евентуален извършител на убийството. Показанията си от досъдебното производство потвърди ключовият свидетел по делото Владимир Савов с прякор Иширковеца. Това е човекът, с когото Колев е бил в една килия в арестите на Националната следствена служба в София и на когото той споделил за убийството. "Взел съм мерки", разказал Лазар Колев пред съкилийника си, когато той го попитал дали след убийствата има останал биологичен материал, секрет или друго. Лазар Колев разказал в НСлС, че бързо почистил и колата след убийствата. Телефонът пък си покрил, така че да не се намери повече.

По делото са приложени и три експертизи за часа и дата на смъртта. Една от тях обаче посочва друг ден – тази на доц. Мария Грозева. Според нея смъртта на сестрите Росица и Христина Белнейски е настъпила на 31 януари 2006 година. Докато според обвинителния акт, смъртта на момичетата е настъпила по време на изчезването им в нощта срещу 28 януари. Според експертизата на покойния вече професор Стойчо Раданов пък, сестрите са били блъснати от голям автомобил, най-вероятно джип, от ляво и странично. Тя е петорна и е направен след ексхумация на телата на двете момичета през 2008 година. По делото има обаче и трета седморна експертиза. Тя посочва като дата на смъртта 28-и срещу 29-и януари.

Пред съда бяха представени и резултати от детектора на лъжата, на който е бил подложен Лазар Колев. Той не издържа теста и така полиграфът е отчел съпричастност на обвиняемия към двойното убийство. По делото има приложени и няколко ДНК – експертизи. Първата експертиза е от 2006 година. Тогава в тялото на Христина Белнейска е открит общ ДНК профил. Тогава не е имало възможност да бъде сравнен с базата данни. До 2008 година, когато е направена втората ДНК – експертиза, която води до Лазар Колев. Вероятността материалът под ноктите на Росица да не е от Лазар Колев експертите оценяват на едно към 48 трилиона, обясни експертът пред съда.

Бащата на Лазар Колев - Петко Колев, отказа да бъде свидетел по делото "Белнейски". С видео конферентна връзка пък пред съда показания дадоха и експерти от Великобритания и Австрия. Самият Лазар Колев на два пъти заяви пред съда, че не е познавал сестрите Белнейски и не е техният убиец. "Може и да не съм бил от най-приличните млади граждани на тази държава, но категорично заявявам, че не съм убил сестрите Белнейски", каза той в обясненията си, които продължиха близо 1 час. Колев посочи още: "Нямам нищо общо с това зверско престъпление, в което съм обвинен". Той изтъкна, че може спокойно да погледне родителите на сестрите и да каже: "Аз не съм убиец на децата им". Лазар Колев даваше обяснения, като четеше от листове, на които бе написал, както сам обясни "собственоръчно написани бележки". Каза, че ги е писал, за да не пропусне нещо по делото. Така, четейки, той каза: "Цялото досъдебно производство беше водено тенденциозно, преднамерено от страна на следователя Мартински, свързано с извършването на много престъпления". Лазар Колев зададе в обясненията си няколко риторични въпроса. Той попита не е ли престъпление, да му се "обяснява", че "по-добре е да скоча от прозореца на кабинета, че ме очаква 100 процента доживотна присъда, която е предварително уговорена от съда". "Единствената цел по това дело е да бъде осъдена една удобна изкупителна жертва като мен", каза Лазар Колев. Той изтъкна още, че е невинен "и ако има правосъдие в тази държава следва да бъда оправдан". /БГНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.