Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учени откриха начин за унищожаване на черна дупка
28 Юни 2010
Учените си поставили за цел да унищожат хоризонта на събитията, за да може да се изследва вътрешността на черната дупка

Британски астрофизици предложиха теоретичен метод за унищожаване на черна дупка. Учените обаче не могат да кажат как точно може да се реализира това на практика.

Съвременната концепция за черните дупки е достаъчно сложна. Под черна дупка се разбира район от пространствено-времевия континуум привличането, в който е толкова голямо, че не може да бъде напуснат дори и от обекти, движещи се със скоростта на светлината, включително и самата светлина.

Гравитацията изкривява пространството-време и независимо от факта, че светлината около черната дупка продължава да се движи с постоянна скорост по права линия, тя се насочва право в центъра на дупката в точката на сингулярност. Там пространството-време има безкрайна кривина т.е. гравитацията става безкрайно силна.

В тази концепция особенна важност придобива т.нар. хоризонт на събитията - въображаема граница, след която изкривяването на пространството-време е толкова голямо, че дори и светлината остава в капан. Именно след тази граница светлината губи шансове да напусне черната дупка. Там, една черна дупка става наистина черна.

Учените си поставили за цел да унищожат хоризонта на събитията и така да открият възможност да се изследва вътрешността на черната дупка. С реализирането на тази необичайна идея се заели астрофизиците Тед Джейкъбсън и Томас Сотир.

От гледна точка на математиката и Общата теория на относителността хоризонта на събитията се описва с просто неравенство:

M2 ≥ (J / M)2 + Q2,

където M е масата на черната дупка, J - ъгловата скорост на въртене, а Q - заряда.

За да се унищожи хоризонта на събитията, разсъждават учените, е достатъчно да се увеличи въртящия момент и заряда, докато неравенството престане да е вярно. Тогава хоризонта на събитията ще изчезне.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Monika
21 Aug, 2010 | 17:16

Хахахахахахаха!!!
Искам да отбележа че статията граничи с неистова наивност. Да оставим формулата която ще спаси света..., нека погледнем от друга гледна точка! Едно от твърденията е че нашата галактика е част от вътрешността на черна дупка. Процесите, които наблюдава ме, истински напомнят теоретичните процеси характерни за една черна дупка. Пример за това е момента на поглъщане на звезда: светлината на звездата се спуска спираловидно по ръба на черното явление. Астрономите наблюдават спираловидно разширяване на космоса ( познатата ни част) За мен е доста интересна идеята че сме част от един миг. Още един пример за относителността на времето!

БГ Фактор
28 Jun, 2010 | 18:34

Любо е прав! Текстът беше коригиран по-късно след направената от него забележка.

БГ Фактор

Калоян
28 Jun, 2010 | 17:30

Любо миличък в грешка си! Добре си е списано, незнам ти каде си чел, но твоя текст е измислен и разминаващ се с оригинала.

БГ Фактор
28 Jun, 2010 | 14:34

Благорадя, Любо!
Приемаме забележката и благодарим за помощта.
БГ Фактор

Любо
28 Jun, 2010 | 12:00

"...въображаема граница, след която изкривяването на пространството-време е по-голямо от скоростта на светлината..."
Няма ли най-накрая да си наемете консултант, за да не се налага да публикувате такъв род безмислици? Според вас, как е възможно изкривяване да се мери със скорост? Все едно да кажеш "Една секунда тежи 123 грама"... Аман!
За да съм ви от помощ бих ви препоръчал редакция "...въображаема граница, след която изкривяването на пространството-времето е толкова голямо, че дори и светлината не може да напусне района..."

Бай Хокинг
28 Jun, 2010 | 11:37

Звучи елементарно, чудя се защо досега не са го направили...


subzero
28 Jun, 2010 | 10:47

"В тази концепция особенна важност придобива т.нар. хоризонт на събитията"
имаше такъв филм навремето - EVENT HORIZON :))


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.