Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учени от НАСА предричат техногенен апокалипсис на Земята от гигантска магнитна буря през 2013 година
18 Юни 2010
Такива заключения съдържа доклада на Ричард Фишър, ръководител на отдела в НАСА, занимаващ се с наблюдения на Слънцето

През 2013 година Слънцето ще се събуди след няколко години “сън”, а експертите на НАСА предричат "идеална магнитна буря", която ще доведе до техногенна катастрофа на Земята. Такива заключения съдържа доклада на Ричард Фишър, ръководител на отдела в НАСА, занимаващ се с наблюдения на Слънцето. Според учените, температурата на слънчевата повърхност вече бързо нараства.

Ричард Фишър в интервю за Daily Mail заявява, че магнитните бури ще доведе до отказ на системите за комуникация и компютърните системи. От строя ще излезнат системите за мобилна и сателитна комуникация, което ще доведе до спиране на работата на летищата. От слънчевата активност може да пострада и банковата система.

"Идеалната електромагнитна буря", възниква при гигантски ядрени взривове на Слънцето. Те могат да пробият естествените защитни средства на Земята, оказвайки влияние върху работата на всички компютъризирани системи.
Щетите от слънчевите бури, според прогнозите на учените, могат да доведат до дълга икономическа криза.

Учените от НАСА призовават американското правителство да започне подготовка за всички видове техногенни катаклизми, причинени от слънчевата активност. Съветите им обаче не са конкретизирани. Например, те призовават да се съсредоточат усилия върху изучаването на слънчевата активност; да се направят по-надеждни спътниците; да се подобри защитата на болничното оборудване; да се закупят автномни източници на електрозахранване в "уязвимите области".

Сайтът The Register изброява техническите катастрофи, което са се случили на Земята по време на слънчеви бури. През 1859 г. от магнитна буря спира работа телеграфа между САЩ и Европа. През 1921 г. повишената слънчева активност  поврежда транспортната система на Ню Йорк. Слънчева буря през 1989 г. доведе до нарушение на електроснабдяването в Квебек и 6 милиона канадци останаха без светлина и топлина.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Георги Бонджов
20 Jun, 2010 | 08:25

Преведете си името на хАмериканският хУчен и ще си обясните много неща. "Забогателият рибар" именно от наивни рибки получава дивиденти. Той ги навива , че идва краят на света, за което някаква секта му киха сериозни средства, понеже уплашените наивници тичат да й приписват имотите и банковити си влогове, за да си осигурят място в рая, което лидерът на сектата обещава че ще осигури на тези, които се освободят от теглещите ги надолу към ада материални и финансови притежания. Та бай ти Ричард Фишър е просто проклет измамник! Колкото и да е странно от сектантство се печели повече отколкото от космически изследвания, още повече от някаква административна длъжност.

Noname
19 Jun, 2010 | 12:25

Това не променя факта, че статията "техногения апокалипсис" е пълна глупост. :)

Noname
19 Jun, 2010 | 12:24

Аууу, много си умен Noname1! Ти да си чувал за кирилица? :)

Noname1
18 Jun, 2010 | 19:23

Da znaeli sa glupako, vmesto da pishesh izlishni mneniq CHETI, typak
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2_%D0%B2%D1%8F%D1%82%D1%8A%D1%80

Noname
18 Jun, 2010 | 16:32

Дрън, дрън ярини! Тези проблеми се случват само на американците. :) През 1921-ва занели ли са за същестуването на слънчевия вятър?


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.