Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
30 години от самоубийството на Петя Дубарова
9 Декември 2009
Измамена Младост Прошка Сън Спомен Зад стените на голямата къща ТАЙНА...
Петя Дубарова
Петя Дубарова

Навършиха се 30 години от смъртта на Петя Дубарова - едно от най- големите обещания на българската поезия. И не само обещание- въпреки 18-те си години, Петя остана със своите стихове в литературата ни. Цитират я, помнят я, още я обичат. Дори в незнайното старозагорско селце Горно Ботево вчера четоха нейни стихове. Дали обаче другаде наистина се сетиха?

Беше декември 1979г....”Петя се е отровила.”, разказва в интервю в "Уикенд" Недялко Йорданов...

" Плъзнаха слухове за причината  за самоубийството.  ...

Бригада в бирена фабрика. Или, както се казваше тогава – “производствено обучение”. Разваля се броячът на една машина и обвиняват Петя, че тя умишлено го е развалила. Пишат писмо до училището. Събира се учителският съвет и  - за да откликнат на писмото  там решават да и се намали поведението.

Петя се кълне в невинността си  приемат го като естествена защитна реакция. По принцип тя е нарочена вече – ученичка с национална популярност, снима се във филм, публикува стихотворения. Какво се мисли – че за нея ще се направи изключение ли? Тъкмо обратното – за назидание – най-строгото наказание. Типична учителска психика от онова време.

Никой не подозира какъв удар е това върху едно толкова емоционално  и държащо на името си момиче.

За съжаление същата тази фатална вечер Петя остава самичка в къщи. И нагълтва приспивателните. За да защити честта си..."

Толкова предвидимо и толкова нелепо една варварска система премазва рядко талантливото момиче. Малко преди това тя написва:

Измамена
Младост
Прошка
Сън
Спомен
Зад стените на голямата къща
ТАЙНА


Остават стиховете и.

НА ПЕТНАДЕСЕТГОДИШНИТЕ


Аз съм гъвкава, млада, петнайсетгодишна,
аз съм толкова млада за пръв път до днес,
несравнима съм с цвят на напъпила вишна.
Нямам плахост и кротост, и сладък финес.

Нося тъмния чар на червена лъвица,
цяла в пищния хаос на джунгли и дни,
а съм всъщност и морска, и в мойте зеници
властно вдига морето зелени стени.

Нося синята кръв на жена индианка,
с бясна сила в мен ври Оцеолова власт.
Вижте, вижте сърцето на моята сянка -
многосърца, стоцветна, различна съм аз,

а съм само една - и за пръв път съм млада,
като грабната в миг от дървото сълза,
като пламък, изригнал от девствена клада,
като лумнала бързо нагоре лоза.

Ще раста, ще натрупам във себе си дните
и живота във трудния негов синтез,
ала своята сила петнайсетгодишна
ще запазя такава, каквато е днес.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

ЛЛ
03 Dec, 2018 | 16:23

Елица не й е родна сестра. Не са се познавали. "Дошла е" в семейството й няколко години след нейната смърт.

тишина
19 Dec, 2011 | 19:18

наистина, знае ли някой защо се е самоубила ?
"измамена младост" не ми звучи като случка от бирената фабрика
по-скоро е нещо любовно...
поезията й е свежа и оригинална, хубаво пише, браво !

Анна
03 Dec, 2011 | 12:32

към таня - както правилно си забелязала - елица дубарова е родена през 1977 година, а Петя се самоубива през 1979 година. едва ли е виждала потенциал за споделяне с едно 2 годишно дете.

GALIA NIKOLOVA
25 Nov, 2011 | 12:50

DALI vinovnite za tazi tragedija mogat da spjat SPOKOINO?NJAMAT li YGRIZENIJA na savestta ,che sa postapili nedostoino i sa stanali prichina edno nejno,krexko i talantlivo DETE da si otide ot tozi svjat po zlovesh nachin.DALI zavist stoi v osnovata na vsichko.PREDSTAVJATE li si A K O beshe JIVA,kakvo bi satvorila i bi OBOGATILA-nashata BALGARSKA POEZIJA?Za goljamo sajelenie tozi vapros ZAVINAGI she ostane bez OTGOVOR.

Галя
13 Oct, 2011 | 15:22

Тези които са обвинили това момиче в такова нещо според мен са искали да й навредят.

tina
19 Apr, 2011 | 13:05

Здравейте, искам да попитам нещо. Защо на нито едно място в дневника си не е споменала, че има сестра? Според пресата Елица Дубарова е родена през март 1977, а в дневника си, през август 1977, Петя пише "Нямам с кого да споделя. Ни брат имам, ни сестра."

zlatka
06 Feb, 2011 | 10:04

Обичам това крехко момиче, което със смъртта си даде урок на нас-по-възрастните.Не мога да простя на хората, които направиха възможно това.Но си мисля, че тегне зла прокоба над българската поезия.Спомнете си за Дебелянов, П. Пенев, Смирненски и най-вече за Яворов.Поетите са лесно раними, чувствителни души, но ние, останалите, късно разбираме това.За съжаление.Когато съм в душевен дисконфорт, чета някои любими стихове на П. дубарова, Яворов и на Дамян Дамянов.Те ми дават сили да продължа напред.Благодаря на господ, че ги е създал за нас, обичащите хубавите стихове.Според мен най-великото изкуство е поезията.

pinokio
24 Jan, 2011 | 17:07

Светът не е бил готов за Петя Дубарова.Тя е дошла на този свят, като духа на добротата,на чистотата,духа който е трябвало да освети със своята светлина Земята.Но светът и тогава и сега изобилства с лицемерие,омраза,завист,все неща с които Петиния дух не е могъл да съжителства,все неща които са му пречили да полети така,както тя е искала.Светът не бил готов за Петя.Тя се е опитала да живее живота си така,както сърцето и е копняло,...но светът и е показал,че не може да приеме тази волност и то в такъв мащаб.Само Природата е разбирала копнежите на Петя,затова и те са били в непрекъснат контакт помежду си.Виждаме как в творбите и винаги има място за морето,за дървета,за животните и птиците,за небето и даже за блатото,там тя открива неизчерпаемата красота на Сътворението,от там тя пие соковете на живота и таланта си.Затова и Петя не е между нас сега,защото тя е ангел,а те не са на Земята,тук е прекалено тясно и студено за тях.Трябва да сме благодарни,че за краткия си престой тук,тя остави достатъчно творчески уружай,с който всеки може да храни душата си до края на дните си.Когато светът бъде готов,Петя ще се върне и всички ще разберат за това.

ani4ka
19 Jan, 2011 | 14:42

tq be6e dobra pisatelka

Надя
04 Dec, 2010 | 15:29

Напълно подкрепям monika ..т.е. мнението ми е подобно..още повече че съм съвременник но случилото се тогава. Чувствителните трудно оцеляват, но за съжаление човек не си избира колко чувствителен да се роди....

irena
30 Nov, 2010 | 22:05

gorkata petq samolbila se e kolko jalko i tajno

Monika
13 Feb, 2010 | 20:37

В живота винаги е било така , и така ще бъде. Поетичните, нежни и чувствителни души трудно издържат на грубия цинизъм на всекидневието, независимо кой век е и каква система е... Хората забравят,че са хора .
Незнам защо ,но винаги Дубарова ми напомня за Есенин , и съдбата им е доста близка.

Дани
10 Dec, 2009 | 09:02

Светла й памет. Стената на поддържащата се посредственост е смазала не един Човек. Като прибавим и пословичната българска завист към талантливия .... тъжно.

Поет
10 Dec, 2009 | 07:55

Бог да я прости!
Това което е сторила е непростимо..Но милостивият Бог само заради стиховете и ще я помилва..
Не била лоша системата..Къде и кога е имало някога и дали ще има по-тъпа философия от тази на..тези които ни газиха 65 години вече и сега ни газят..Дебеловрати нискочели,бездуховни идиоти..Кой уби Пеньо Пенев? Ами Вапцаров? Свидетел съм на множество подобни случаи,когато човек за да се докаже,след като са го смачкали-преминава границата и си отива от този свят..Свят на масони,червена сган, алчни фарисеи..Още при Христа те са били същите,същите ще си останат и при второто идване на Спасителя..Но ако за хора като Петя има шанс,понеже пред Бога духовното е ценно,за ДС гадовете няма прошка-вечен огън...

муспи
09 Dec, 2009 | 21:59

Ако случая беше днес, щеше да направи опит да се уреди в бирената фабрика след като завърши, защото това е шанс за оцеляване. Никакви писма до училището няма да се пишат, а и стихове пишат съвсем други момичета, с успех и доход от този бизнес. Те са такива, че тя като ги вижда предпочита да не пише. Това не е от обида, скромност, плахост, аскетизъм, опасения от неразбиране - не, това е осъзнаване че ако пише с тях, ще споделя и тяхния свят.

magelan
09 Dec, 2009 | 15:20

Komentaryt e samo edin: ocelqwat prostacite, debelokojite, na koito ne im puka ot nishto. Nejnite i 4ustwitelni hora nqmat shans, te ne mogat da oceleqt nezawisimo kakwa e sistemata kakyw e stroqt takiwa tezi, 4e Petq zaginala zashtoto sistemata bila warwarska sa napylno nesystoqtelni. A dneshnata sistema kakwa e? Dnes horata sa po - osamoteni ot kogato i da e bilo.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.