Факти, Анализи, Коментари
   17 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Засега само въпросителни около двойното отвличане
15 Юли 2008
Полицейската акция, при която отвлякоха Камелия, е била под наблюдението на Жоро Стоицев, повишен след два провала

Излизат наяве някои подробности около отвличането на Ангел Бончев, но основният въпрос- къде е съпругата му в момента и кой е виновен за всичко това, все още е мъглява материя. В. "Стандарт" днес описва зловещия начин, по който похитителите са изпратили части от пръстите на държания два месеца в плен президент на "Литекс" на съпругата му и може би на собственика на клуба Гриша Ганчев. Двете пратки били оставени на различни места на магистрала "Тракия". Указанията към Камелия били  "Тръгни по магистрала "Тракия" към Пловдив. По пътя ще намериш нещо много интересно. Чакай по-подробни указания". Вестникът описва как тя отворила пакета и заплакала неудържимо, излага и хипотеза, че фалангите са били отрязани от лекар, който работел за похитителите. От ВМА излиза информация, че Бончев е бил бит " майсторски" с твърди предмети, но най- пострадала  е психиката му.

    Според психолога Росен Йорданов, бивш служител на Института по психология на МВР, похитителите имат опит с подобни неща, но във военна обстановка. В пресата се промъкна днес и теза за сръбски паравоенни. Според Йорданов, основната цел на похитителите е била сигурността, не толкова парите. Фактът, че отвлякоха съпругата на Бончев, означава според психолога, че те са решени да доведат нещата докрай.  Той каза още, че похитителите са предвидили добре действията си, били са добре подготвени и развоят на събитията не на всяка цена показва, че са имали „къртица” в МВР. Йорданов беше категоричен, че е имало хора, които не са били достатъчно квалифицирани, а са работили по случая „Бончев”.

 Полицейската акция, след която похитителите успяха да отвлекат Камелия Бончева, е била под наблюдението на Жоро Стоицев - шефът на дирекция "Оперативно издирване" в МВР. Стоицев се прочу като директор на полицията в Пазарджик с два шумни провала - разследването на убийството на сестрите Белнейски и случаят, при който униформен застреля гъбар в гората. Бившият вътрешен министър Румен Петков изтегли Стоицев в София и го издигна за шеф на "Оперативно издирване

Скандалът около провалената операция на МВР по освобождаването на президента на "Литекс" Ангел Бончев, при която бе похитена и съпругата му Камелия Аврамова, се пренася към парламента. Вътрешната комисия на НС вероятно ще се заеме с причините за провала. Това обаче може да стане едва след като случаят приключи, обясни шефът на комисията Минчо Спасов. Досега у нас няма аналог на двойното отвличане, бяха категорични специалисти.

Обвиненията в непрофесионализъм натежават. Депутатът от ДСБ Атанас Атанасов, който е бивш шеф на контраразузнаването, каза вчера, че  "министър Михаил Миков се държи като заблуден пътник, слязъл на непозната спирка", а хората му работят абсолютно аматьорски. Атанасов разполагал с достоверна информация от МВР, че Камелия Аврамова не е отишла по собствена воля при похитителите. "Тя отиде с гаранциите на държавата в лицето на полицията." Депутатът допусна, че похитителите са били наясно с плана на МВР.

МВР няма никакви резултати срещу отвличанията през последните 3-4 г., припомни Атанасов. По информация на "Сега" в момента се водят около 20 разследвания за отвличания, но в това число влизат и битовите случаи, в които не става дума за искане на откуп или за действия на организирани престъпни групи. Според доклада на Върховния касационен съд за м.г. до последната инстанция са стигнали 7 такива дела. Около 15 дела за отвличане висят и пред Софийския градски съд. Най-шумното е срещу Янко Ваташки - Лудия и още трима души, обвинени за отвличането на йорданеца Мохамед Атти.

Междувременно президентът на ФК "Славия" Венцислав Стефанов, чийто син Димитър е в неизвестност от 6 април 2004 г., хвърли нова "бомба" от телевизионния ефир. Той обяви, че е отвлечено и детето на строителен предприемач. "Обадихме се на Стефанов по телефона, тъй като той е в чужбина. При него няма информация, с която да не сме наясно", обясни шефът на СГП Николай Кокинов. Според запознати става дума за сина на строителен предприемач от София, стоял 40 дни в плен и пуснат срещу 1.5 млн. евро. Извършителите и на това престъпление остават неизвестни.

 


ВЕРСИИТЕ

Нито от МВР, нито от прокуратурата оповестяват официално версии, свързани с отвличанията на Бончев и съпругата му, по които работят. Заподозрени няма. "Работим по всички възможни версии", лаконичен бе шефът на Софийската градска прокуратура Николай Кокинов.

Една от хипотезите, която циркулира в информационното пространство, е, че престъплението е удар срещу бизнесмена Гриша Ганчев. Освен пари похитителите биха могли да търсят от отвлечените и информация, свързана с него. Косвено тази версия се потвърждава и от твърденията, че Бончев е бил измъчван.

Лансира се и версията, че покушенията са свързани със сърбина Ненад Миленкович, за когото официален Белград твърди, че е член на Земунския клан. Миленкович бе арестуван през 2003 г. в столичния кв. "Павлово" и по-късно екстрадиран в Сърбия. Миленкович и Бончев имат обща фирма за търговия - "Литекс парк", за която футболният бос казваше, че никога не е функционирала.

Твърди се, че първоначално за свободата на Бончев са поискани 5 млн. евро, които съпругата му не успяла да събере. Според някои отвличането на Камелия е било предварително планирано и не е заради провал на служителите на ДОИ, които са я покривали при предаването на откупа от 390 000 лв. късно миналия четвъртък.

 


 


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.