Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Бившият шофьор и охранител на Тодор Живков разказва
17 Юни 2008
Атанас Корчев е бил в продължение на 14 години охранител и личен шофьор на Живков. След това охранява народния представител Тодор Божинов.
Бившият Първи на държавата пред съда
Бившият Първи на държавата пред съда

 По време на събитията през 1989 г. е бил охрана на председателя на НС Станко Тодоров. Започва работа в системата на УБО през март 1963 г.

Личният охранител на Тодор Живков е роден през 1940 г. в Долна Оряховица, завършва образованието си във Втора гимназия в Г. Оряховица, завършва с отличие Школата на МВР. Започва стажа си като офицер от УБО, през 1963 г.

“Янтра ДНЕС” е единственият вестник, пред който бившият охранител разказва спомените си.

Людмила Живкова

Тодор Божинов работеше в тясна връзка с Нико Анхиел, една много интересна фигура. На този евреин Живков разчиташе много, но въпреки всичко в последната си книга пише, че е бил френски шпионин. Анхиел доведе в България един румънски йога, който запали интереса на Людмила Живкова към източните учения. Първоначално Людмила Живкова беше женена за един врачанин ­ Любо. После се разведоха и се ожени за Иван Славков. Славкови и Живкови бяха приятелски семейства. Един ден Живков ме извика и ми каза: “Оставяш оперативната кола, вземаш мерцедеса и тръгвате към Наречен. Людмила и Иван са годеници, но им трябва благословията на Мара Малеева. Отидохме на Карамуш Лъки. В тази местност двете семейства ловяха риба и така стана сватосването. В периода, в който Людмила беше женена за Любо, Иван е бил годеник на една стюардеса, която загива в самолетна катастрофа с оперната певица Катя Попова (случайно или не). Спомням си, че точно преди първото откриване на Пловдивския панаир кака Мара дойде при нас, хората от охраната, и каза: “Момчета, клюката върви, но вие трябва да казвате, че Людмила и първият є мъж са се разделили по взаимно съгласие”. За да мълчи врачанина, му подариха един Ситроен.

Тогава Живкови живееха на ул. “Оборище” в София. По същото време си спомням, че трябваше да карам “най-големия ученик на България” на училище. Самият Тодор Живков го вдигаше в 6.00 ч. сутринта и му нагласяше чантата. Всяка вечер го изпитваше, а той не си знаеше учебниците ­ загубена работа!

Румънският йога живееше на ул. “Толбухин”. От тази квартира започна всичко, което промени Людмила. По същото време тя ходеше да учи английски по сугестивния метод при проф. Лозанов.

Ловът

Живков обичаше да ходи на лов с интелектуалци. Много му беше интересно да ловува с писателя Емилиян Станев. Той преди 9.09. е бил в ловната дружинка на Цар Борис и Тодор Живков се интересуваше живо от онзи период. Веднъж Емилиян Станев и Пенчо Кубадински се бяха скарали на кой ловното оръжие е по-добро. Той лично ги заведе, тук наоколо в с. Александрово, за да ги помири.

Земеделците

Живков ухажваше много земеделците. Аз лично карах Георги Трайков почти всяка седмица при Тодор Живков. Двамата играеха домино. Живков ги коткаше, защото много го слушаха. Георги Трайков много разчиташе на сина си Боян Трайков, тогава шеф на пощите. Гласеше го за свой наследник в БЗНС. За съжаление той загина в една катастрофа. Имаше един Вальо Танчев от Брестница. И той беше кандидат ­ интелигентен, начетен... Направиха го посланик в Швеция. А Петър Танчев от Хасково, на когото викаха “Пийетро Танчини” оглави земеделците, настани се на стола на Георги Трайков. Танчев после стана първи зам.-секретар на Държавния съвет.

10 г. охранявах Тодор Божинов

Когато дойде демокрацията, аз останах сам. Този се уплаши, онзи напусна, трети се пенсионира. Закриха гаража на УБО. Сам возех всички, докато се вдигаха палаткови лагери и се организираха протести на жълтите павета. Тогава встъпи в длъжност първият демократично избран президент, но не чрез избори, Петър Младенов. По това време министър-председател беше Станко Тодоров. Бях самичък ­ и охрана, и шофьор. Междувременно започнаха протестите на Русенския комитет. Една от основните ключови фигури в комитета беше еврейката Соня Бакиш, съпругата на министър-председателя Станко Тодоров. Нейният малък син също беше женен за еврейка, а големият ­ за една жена от Горна баня, за която Станко Тодоров казваше, че е “една малко по-свободна женица”. Носеше минижуп, беше доста хубава...

Соня Бакиш беше много интересна жена. Не се възползваше от охрана, пътуваше сама с влака. Спомням си, веднъж бяхме в Хисаря с цялото семейство на Станко Тодоров. Соня получи призовка за разпит в София и тръгна сама, без охрана. Разпитът беше в ЦК. Извикаха я като гестаповци, независимо че беше жена на министър-председателя и председател на Народното събрание. И Станко Тодоров и Соня Бакиш са активни борци. Тя е партизанка от Михайловградския партизански отряд, а Станко е бил в бойните групи под ръководството на Славчо Радомирски. Това, което дразнеше останалите членове на Политбюро, беше, че те двамата не искаха да ползват безплатни лекарства.

Доносите

За всеки един член на Политбюро и на ЦК имаше преписки с доноси, които стояха на Бюрото на Живков. Никога не знаеш кога ще ги отвори и кога ще те клъвне. Така беше например с Чудомир Александров. Когато го изтеглиха от Ст. Загора в София, заедно с него пристигна и папка, която уличаваше бащата на жена му, че е убивал партизани преди 9.09.1944 г. Шефът на активните борци от Вършец написва донос срещу Тодор Божинов, и то във времето, когато Божинов оглавяваше цялата икономика на България. Доносът попадна в шефа на службите ген. Кашев, той разпореди проверка и накрая стана ясно, че преди 9.09. бащата на Тодор Божинов държал кръчма във Вършец, в нея се хранели полицаите наистина, но информацията, която той получавал от тях, давал после на партизаните...

Та така се спаси Божинов и остана. Истината е, че за Живков в това отношение важи фразата, че той не те убива, а леко те коли, винаги има с какво да те държи. По време на едно посещение в Москва Димитър Григоров, първият човек след Живков и кум на Людмила Живкова, взел, че казал на Хрушчов: “Другарю, Хрушчов, не може ли Живков да си остане министър-председател, а аз да оглавя партията”. Само докато излети самолета, Тодор вече знаеше, за това и гледай какво става, човекът автоматично замина за Прага, за да работи в списанието “Проблеми на мира”, общопартийният орган на социалистическия лагер.

Марина ПЕТРОВА, в. Янтра ДНЕС


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Гръбчев
09 Aug, 2015 | 13:20

Хараламби Трайков загина на ул. „Милин камък“ в София, предизвикал катастрофа пиян като мотика, а не Боян Трайков! Митко Григоров, а не Димитър. Явно този пазвантин е чул нещо, ама не е дочул... ;)

Стефан
26 Nov, 2014 | 17:12

толкова много глупости на куп не бях чел. Съмнително е дали този изобщо някога е влизал в гаража на ЦК на БКП. Няма никакъв Нико Анхиел, а съветникът на Живков се казва Нико Яхиел. Любо врачанеца, ако наистина е бил шофьор на Живков трябва да знае, че това е първият съпруг на Людмила и се казва Любомир Стойчев -Бацето, инженер. Седем години живеят с Людмила и се развеждат наистина по взаимно съгласие - това той го пише в книгата си. Сватосването не е ставало в ловната резиденция Карамуш, а във вилата на Живков в Бояна, където Любомир отива само с майка си - баща му е починал. Никакъв румънски йога не е заразил Людмила с източните учения, а това е Богомил Райнов. Освен това Боян Трайков никога не е управлявал пощите, а последно беше шеф на БТА. Пощите е управлявал брат му Харалампи Трайков. Петър Танчев не е бил първи заместник секретар на Държавния съвет, а първи заместниК- ПРЕДСЕДАТЕЛ тоест - вицепрезидент по днешната трактовка. Тези "мемоари" наистина са мътилка в главата на някой си, но по-добре е да ги разказва в селската кръчма - там все ще се намери някой да му павярва.

Божко Луканов
30 Sep, 2013 | 16:26

От това, което прочетох, намерих две фрапиращи неточности: 1. Синът на Георги Трайков не е бил министър на пощите. Беше кореспондент на БТА. Министър беше Харалампи Трайков и той загина в автомобилна катастрофа. 2. По времето когато Тодор Живков беше свален и Петър Младенов беше избран за председател /президент/ Станко Тодоров не беше министър-председател а председател на Народното събрание.
Отказах се да продължа да чета спомените и се уверих за сетен път, че много от журналистите пишат или съобщават всякакви информации, без да ги проверяват допълнително, с което много олекват

leo
12 Dec, 2009 | 17:33

Този шофьор да обяви автомобила с който се вози сега.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.