Факти, Анализи, Коментари
   16 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Астрономите за първи път фиксираха слънцетресение
23 Април 2008
Това ще помогне да се разгадаят още загадки на Слънцето и да се изработят нови методи за изучаване на други звезди.

Данните получени от космическия апарат Solar and Heliospheric Observatory (SOHO), показват, че мощните слънчеви изригвания предшестват силни “слънцетресения”, съобщават от Европейската космическа агенция (ESA). Данните от тези наблюдения могат да помогнат на учените да разгадаят част от загадките на нашето светило, а също да се изработят нови методи за изучаване на други звезди.

Външната част на Слънцето представлява постоянно въртящ се вихър от нагрети газове. Турбулентността в този регион поражда вълна, която се разпространява по цялата повърхност на звездата. Изучаването на това явление е позволило на астрономите да получат важна информация за поцесите, произтичащи в недрата на Слънцето. Особено полезни се оказали 5 минутни колебания с честота 3 милихерца.

Според Кристофър Кароф (Christoffer Karoff) и Ханс Келдсен (Hans Kjeldsen) от Орхуския университет (University of Aarhus) в Дания, понякога мощността на тези колебания се повишава. Оказало се, че това се случва по време на силно слънчево изригване. Подобен феномен е известен и на Земята. Например, след земетресението в Суматра през 2004 г., сейзмични колебания са регистрирани по цялото земно кълбо в продължение на няколко седмици.

По този начин, наблюдавайки подобни явления на Слънцето или други звезди, астрономите ще могат да предсказват изригванията от тяхната повърхност. С помощта на земни телескопи изследователите вече успяха да регестрират признаци за подобни явления на няколко звезди.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.