Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Бранко Цървенковски – “Какво общо има Тодор Александров с НАТО?”
6 Март 2008
Прочетете историята, посъветва го българският президент Георги Първанов. За пръв път македонски държавен глава обеща да се спазват правата на българите в Македония
Тодор Александров
Тодор Александров

За първи път македонски президент пое ангажимент институции в Македония да зачитат правата на българите там. Това стана по време на срещата между ръководителите на България и Македония - Георги Първанов и Бранко Цървенковски в Сандански.

 "За нас е важно да преодолеем риториката, която насажда омраза и би трябвало именно държавните глави, политиците, да даваме най-сериозните сигнали в тази насока", изтъкна Първанов. Той е настоял пред македонския си колега за ясни ангажименти по зачитане правата на българите в Македония и конкретни резултати.

 В отговор македонският президент Бранко Цървенковски посочи, че спазването правата на малцинствата е задължение на държавата. ”Всеки гражданин в Република Македония може свободно да обявява своята етническа принадлежност. Това важи за всички - за албанците, за сърбите, за турците, за власите, за ромите. Важи и за българите”, каза Бранко Цървенковски.

 Македонският президент гарантира, че няма да има натиск върху българите в Македония заради етническото им самоопределение. В Сандански Бранко Цървенковски и Георги Първанов обсъдиха двустранните отношения и ситуацията в региона. По време на разговора българският президент е повдигнал въпроса за събарянето на паметника на Тодор Александров преди три дни в дома на Драги Каров в град Велес. Случаят предизвика остри реплики на македонския и българския президент.

  "Мисля, че си струва нашите македонски приятели внимателно да прочетат историята на Тодор Александров, каза българският президент . " Аз бих казал, че Яне Сандански, на който паметник ще бъда сега и Тодор Александров са двете страни на един и същ медал. Аз видях много крайни оценки".
 
 България е най-логичният приятел на Македония, който ще й помага. Но не може да се иска от една страна подкрепа за НАТО и Европейския съюз, а от друга - да се правят антибългарски кампании в Македония, заяви лидерът на ВМРО- БНД Красимир Каракачанов. Според него поисканата от Македония подкрепа за членството на страната в НАТО е резонна и в същото време - двулична, защото "не можеш с едната ръка да се моли за помощ, а с другата да се вади нож към България". Каракачанов смята, че кампанията, разразила се в последните дни, не е нещо ново, просто поредната ескалация, най-вероятно създадена от онези просръбски кръгове в Скопие, които не искат Македония да става цивилизована и правова държава и да влиза в НАТО и ЕС.

          “В голямото европейско семейство подобни фалшификации, каквито прави Скопие за измислената им македонска идентичност, просто няма да вървят”, категоричен бе той. Лидерът на ВМРО смята, че правата на българите в Македония не се спазват. “Не само, че не се спазват, но българите в Македония се преследват", твърди Каракачанов. Той застава зад позицията на Георги Първанов.  "Надявам се, след като веднъж е казал “а”, да стигне до края на азбуката - на новата сръбска азбука в Македония е “ш”, но нека да стигне поне до “я”. И наистина да вземе мерки правата на българите да се спазват”, посочи Каракачанов.

 По думите му свалянето на паметника на Тодор Александров е "опровержение на приказките на македонския президент, че се спазват правата на българите". "Фактът, че бюстът на Тодор Александров беше разрушен, а Драги Каров, в чийто частен двор бе поставен паметникът, беше викан в полицията, разпитван и заплашван, показва, че не се спазват правата им", обясни позицията си Каракачанов.

 "Невъзможно е две приятелски страни да разрушават паметници на свои национални герои, а също така и да не позволяват възстановяването на вече разрушени паметници, визирам паметника на полк. Каварналиев, за който вече една година нямаме отговор от македонската страна и на практика ни се отказва да да го възстановим, коментира директорът на НИМ проф. Божидар Димитров." Паметникът е изработен и стои пред Националния музей, чакаме разрешение. Очевидно е, че Македония много трябва да поработи върху вътрешното си “аз”, за да стане страна, достойна за членство в НАТО и Европейския съюз. Освен това не може Македония да иска да става член на НАТО, а в същото време да се кара с Гърция за името си. "

 Македония извън Евросъюза и НАТО, докато не признае правата на българите – беше посланието, с което членове на ВМРО посрещнаха Бранко Цървенковски в Мелник. Те опънаха и лозунг в защита на българина, издигнал паметника Тодор Алекснадров.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.