Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
НОИ стартира евтините спа почивки
6 Март 2008
Как точно става записването, кой може да ползва услугата и колко струва

Националният осигурителен институт информира, че тази година програмата за профилактика и рехабилитация стартира от 18 февруари.

НОИ е сключил договори с 22 юридически лица за общо 52 изпълнители на дейността по профилактика и рехабилитация, в които през 2008 г. ще се провежда дейността за срок от 18.02.2008 г. до 31.12.2008 г.

С 20 млн. лева ще разполага Националният осигурителен институт през тази година за профилактика и рехабилитация на работещи българи. Желаещите трябва да представят пред НОИ медицинско направление от лекуващия лекар, лична амбулаторна карта и/или медицинска документация, удостоверяваща настоящото и миналото здравно състояние на лицето. Специална лекарска комисия в НОИ ще преценява дали кандидатите отговарят на условията.Те трябва да работят и да имат редовни социални осигуровкипрез последните 6 месеца.

Лицата представят описаните документи в териториалното поделение на Националния осигурителен институт по постоянен или настоящ адрес в срок до 10 работни дни преди датата на постъпване при изпълнителите на дейността по профилактика и рехабилитация.

И през тази година НОИ ще заплаща на изпълнителите на дейността по профилактика и рехабилитация средствата за не повече от общо 5 основни диагностични и терапевтични процедури дневно. Направени са промени по отношение на цените на диагностичните и терапевтичните процедури - размерът на частична парична помощ за хранене е 4.50 лв. за един храноден с ДДС, а максимално допустимата цена за една нощувка е 15.50 лв. с ДДС.

52 лечебни структури,балнеохотели и санаториуми са спечелили конкурса за програмата на НОИ.Лечебните бази и СПА хотелите приемат хора с хронични сърдечни, ставни,алергични, бъбречни заболявания, хипертония и ниско кръвно, невралгии,травми, хронични бронхити и пневмония, подагра, радикулит, дископатии идр. Целта е да се възстановят по-бързо и да ползват по-малко болнични, обясниха от НОИ. Одобрените могат да отидат в избрана от тях база, но само ако там се лекува тяхното заболяване.

НОИ плаща нощувките, до 5 лечебни процедури и по 4.50 лв. на ден за храна. Ако в ценоразписа на хотела или санаториума менюто е по-скъпо, пациентът трябва да доплати. Той може да остане в базата от 10 до 15 дни. Това право му се полага веднъж годишно, подчертаха от НОИ.

Българите, които ползват санаториумите по програмата на НОИ, си доплащат само за храната.В някои бази разликата е само 50 ст. - например в специализираната болница за рехабилитация в Сапарева баня и балнеосанаториума на ВМА в Банкя. Между 5,50 лв. и 11,50 лв. на ден трябва да си приготвят за диетичните храни лекуващите се в балнеохотелите "Дружба" 1 и 2 в Банкя, "Тинтява" във Вършец,"Роза" в Стрелча, "Св. Мина" в Бургаски минерални бани, "Павел Баня","Калина" в Боровец и др.  В базите на ВМА в Поморие и Хисар доплащането за храна е от 3 лв. до 5,50 лв. Най-скъпа е храната в СПА клуб “Бор” във Велинград - 30 лв. на ден, и в "Орфей хотел" в Девин - 25,50лв. Важно уточнение обаче е, че при прекратяване на профилактиката и рехабилитацията по собствено желание преди срока, посочен в удостоверението, заявено пред и издадено от НОИ, лицата заплащат за своя сметка направените разходи за диагностични и терапевтични процедури, нощувки и хранене. 

Подробна информация и формуляри на необходимите документи, можете да намерите на сайта на НОИ www.nssi.bg в менюто “Профилактика, рехабилитация”, както и в местните структури на Националния осигурителен институт.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Елена Димитрова
04 Jun, 2010 | 22:05

Благодарна ще съм ако получа информация за балнеосанаториума в с. Баните Смолянско,......процедури, лечение, заплащане за нощувка, храноден и така нататък.....стаите със самостоятелен санитарен възел ли са?

луна латева
14 May, 2010 | 12:50

как стои въпроса със СБР-НАРЕЧЕН ?

ЗНАЕ ЛИ НЯКОЙ ?

жулиета
15 Feb, 2010 | 19:54

защо в списъка на нои не е посочен санаториума в сапарева баня?

dimova
27 Jul, 2009 | 16:37

Zdraveite,
Ako znaete,bihteli mi pisali,kakva e sumata na den koyato dopla6ta edin pensioner za po4ivka v balneosanatorium v gr.Strel4a x-l,, Roza".

MARIYA
17 Sep, 2008 | 15:35

Преди 3 дни се върнахме от св.Влас.В рекламната брошура пише че се лекува и Диабетна невропатия.Останах разочарована ,въпреки че условията са отлични,не предлагат диета №9,е как така.Те даже и черен хляб не предлагат .3-4 дни ме гледаха накриво,мислят че е каприз.Готвача бил сам- и затова моят съпруг беше принуден да яде по 2тригуни,по 2пасти, по 2еклера,кейксове и т.н.Толкова ли е трудно вместо бял хляб да дават черен,вместо сладките десерти да дават плодове.И ТОВА Е ЦЯЛАТА ФИЛОСОФИЯ,НЕ ВИЖДАМ ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ СЛАДКИШИ ГОТВАЧА ДА ГИ ПРИГОТВЯ.Даже по-лесно е да сложи х1 плод...Това ме разочарова.Има и нещо друго-защо са нужни толкова много процедури ,по 10 броя-те направо си източват НОИ...Малко по-умерено бе хора -пишат се наизуст и се подписваш,правиш неправиш
Някои от тях се правят през ден,а не всеки ден?!
Ине на последно място-персонала просто не те забелязва,зор видях докато ги науча да казват доброутро,добър ден и добър вечер!Това е има и други неща но вече не ми се пише.....

Stela Georgieva
13 Aug, 2008 | 12:47

az s1m onkobona i v tiq opomenati sanatoriumi ne vijdam kade moga da se lekuvam . Molq da mi pomogne dnes cql den 4eta i ne moga da razbera kade moje da se otsedne s moeto zabolqvane , a to e tumor na slivicata

sonia
04 Jun, 2008 | 12:50

zacto v cpicaka na noi ne epococen canatopiyma b cbeti blac

sonia
03 Jun, 2008 | 14:03

ZACTO CANATOPIYM B CVETI BLAS HE E CPOMENAT B CPISAKA NA HOI

%мария%владова
30 May, 2008 | 19:35

ще ходя на павел баня през нои - колко ще заплащам на ден в А * и А категория.
благодаря предварително .

Елена Дюлгерова
10 Apr, 2008 | 11:39

Мога ли да ползвам лечение по програмата на НОИ?
Работя на трудов договор по чл.114 и по граждански договор,за който също съм осигурена по ДОО и здравно.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.