Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Целувката е огледало на личността и предсказва бъдещето
16 Октомври 2006
Целувката е само целувка, казва Богарт в "Казабланка", учените мислят другояче

"Запомни - целувката е само целувка" - така се пееше в известната песен от филма "Казабланка" - предупреждение за това, че не може да има любов между Хъмфри Богарт и Ингрид Бергман. Но това не е истина. Една целувка се различава от друга , а начинът, по който се целуваме, в определена степен разказва какви сме и може би дори предсказва бъдещето ни. Повече за целувката - в италианския вестник La Repubblica

Когато се целувате, накланяте главата си надясно?  Имате горещо сърце. Накланяте се наляво? Вие сте стеснителен и студен. Целувате партньора или партньорката си всяка сутрин, когато се събуждате? Ще живеете дълго. Целувате се често? Ще бъдете по-здрав и по-богат от другите.

Това прилича на шега, но зад тези предсказания стоят две научни изследвания, съобщава лондонският в.  Independent.

За начало струва си да се каже, че има различни категории целувки - целувка във въздуха, когато хората допират страните си, но не и устните, като се задоволяват с дискретно мляскане, има целувки между мъже, станали обичайни - включително целувките между политици / в съветска Русия и страните от комунистическия блок подобни целувки бяха станали норма: целувките между Леонид Брежнев и източногерманския лидер Хонекер станаха исторически/; има целувки между жени, понякога и еротични като тези на Мадона и Кейт Мос; има целомъдрени целувки, чувствени, примиряващи, измъчени. Изследователите от
Stranmillis University College от Белфаст са изучили всички видове целувки - от целувките между стотици доброволци до целувките между неизвестни хора- и са стигнали до извода, че маниерът да целуваш е огледало на личността и характера.

Около 80% от мъжете и жените например накланят главите си надясно, когато искат да целунат някого. Според резултатите от изследването, публикувано в научното издание Lateral, това говори, че те са по-емоционални, отколкото останалите 20%, които се целуват наляво. "Когато човек наклони главата си надясно, той открива лявата си буза, която се контролира от дясното полукълбо на мозъка - а то отговаря за емоционалността", обяснява д-р Джулиан Гринууд от университета в Белфаст.

Друго изследване на целувките, проведено от немски психолози, доказва, че да се целуваш е полезно за здравето и целувките предразполагат към позитивно решение на проблемите и трудностите. Тези, които целуват съпрузите и партньорите си всяка сутрин, живеят обикновено пет години повече от другите, които не го правят. Тези, които се целуват по-често, по-рядко попадат в катастрофи, стават по-рядко жертва на професионални заболявания, те имат по-висока заплата от другите, които не постъпват така. Скептиците може да се усъмнят в справедливостта на тези сравнения, а романтиците да решат, че е абсурдно да се теоретизира по повод на толкова ирационален и инстинктивен акт. Може обаче да се получи просто доказателство на истинността на научните изводи: стига да попитате двама влюбени дали след целувка се чувстват по-добре.
Богарт е бил прав - "Целувката е само целувка". Само дето всяка целувка е скъпоценна, особена, уникална.

Впрочем за всеки, прочел този материал - една музикална целувка....


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Целувката
03 Jun, 2013 | 18:03

Целувката е огледало на личността и предсказва бъдещето



-> добавяне на коментар


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.