Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2021
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Създадоха робот с примитивен “мозък”
10 Ноември 2005

Darwin VII действа и се ръководи от “природни инстинкти”.


Darwin VII смята, че раираните образци са приятни на вкус, а петнистите – не толкова.
     Американски изследователи от Неврологичния институт (Neurosciences Institute) в Ла Джола, Калифорния, създадоха необичаен робот, който е получил названието Darwin VII. Тази машина се управлява не от специализиран сoфтуер, а от около двадесет хиляди неврона, съобщи New Scientist.

     Според електронното издание роботът се състои от мобилна основа, на която е закрепена ръка манипулатор и управляващ механизъм. Darwin VII е снабден с почти пълен набор от “органи” за възприемане на околоната обстановка: CCD-камера замества очите, няколко микрофона позволяват на устройството да възприема звуци, а специални сензори – определят вкуса. По форма и размери робота напомня на кофа за боклук.

     Darwin VII действа и се ръководи от “природни инстинкти”. Той проявява интерс към всичко около него и се самообучава. Например, придвижва се по пода и изучава разхвърляни по него предмети. Машината е способна самостоятелно да определи, че раираните образци са приятни на вкус, а петнистите – не толкова (виж снимката).

     Роботи с неврони вместо микросхеми се разработват и в други научно-изследователски организации. В частност, в техническия институт в щата Джорджия преди две години създадоха хиброт (съкратено от “хибриден робот”), използващ неврони от мозъка на плъхове. Хибротът обаче не бе способен да действа самостоятелно.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2021 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.