Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Продължава ли еволюцията на човека?
10 Октомври 2020
Хората с три артерии са все повече
Австралийски учени твърдят, че хората еволюират по-бързо, отколкото през предишните 250 години, на базата на наличие на артерия в предмишницата, съобщи в. "Дейли мейл".

Артерията се нарича медианна. Обикновено тя изчезва около осмата седмица след раждането и на нейно място се образуват две други артерии. Хората с трите артерии обаче са все повече от края на 19-и век.

Тенденцията започва през 80-те години на 19-и век при 10 процента от населението. През 20-и век те се увеличават до 30 процента. Кръвоносният съд вече се открива у 35 процента от населението. Според специалистите от университета "Флиндърс" родените след 80 години вече ще имат такава артерия.

"От 18-и век анатоми следят наличието на тази артерия у пълнолетните и изследването ни показва, че то ясно се увеличава . . . - каза д-р Теган Лукас от екипа. - Увеличението може да е резултат от мутация на гени, участващи в развитието на медианната артерия, или на здравословни проблеми на майките по време на бременността, или на двете."

"Ако тази тенденция продължи, повечето хора ще имат медианна артерия на предмишницата до 2100 г." - прогнозира той.

Наличието на медианна артерия е от полза, защото увеличава общото кръвоснабдяване, а и може да се използва като заместител при хирургически операции на други части от тялото.

Специалистите наричат това "микро еволюция".

Медианната артерия не е единственият индикатор, че хората още еволюират. Има и случаи на хора, родени без мъдреци, което е резултат от смаляването на лицата. Увеличават се и случаите на спина бифида окулта, както и на хората, родени с малка кост зад коляното, наречена фабела.

Други учени също са изследвали честотата на медианната артерия. През 2013 г. специалисти от института Тата в Индия установиха много такива случаи в лявата ръка при дисекции.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

водач на МПС
03 Nov, 2020 | 10:16

Всички онези, които през годините ме знаят и познават, може само да се гордеят, че са ме познавали. Не е шега работа да срещнеш и познаваш вероятен Наследник на най - именитите ясновидци на планетата! Бъдете здрави и Мир Вам !


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.