Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Плутон е бил покрит от океани от вода
23 Юни 2020
Недрата на Плутон вероятно се крие гигантски океан от вода, която е своеобразен двигател на геологичните процеси, видни върху повърхността на планетата
Планетолози от САЩ анализираха снимки на Плутон, получени от сондата "Ню Харайзънс" и откриха на тях доказателства, че първоначално Плутон е бил покрит от океани от вода и едва по-късно се е превърнал в ледена планета, съобщи ТАСС.

Резултатите от проучването бяха огласени от пресслужбата на Калифорнийския университет в Санта Круз и публикувани в сп."Нейчър Джиосайънс".

"Отдавна разсъждаваме над въпроса как е протекла топлинната еволюция на Плутон и как океанът в недрата му е оцелял до днес. Снимките от повърхността на планетата, получени от сондата, ни помогнаха да проверим прогнозите на различните теоретични модели, описващи този процес", каза Франсис Нимо, преподавател в университета.

От снимките на сондата става ясно, че в недрата на Плутон вероятно се крие гигантски океан от вода, която е своеобразен двигател на геологичните процеси, видни върху повърхността на Плутон.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.