Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Curiosity откри на Марс следи от древно езеро
10 Декември 2013
То вероятно е било сладководно и е съдържало жизненоважни химически елементи като въглерод, водород, кислород, азот и сяра, поради което учените смятат, че в него е имало живот

Марсоходът на НАСА "Кюриозити" откри на Марс следи от древно езеро, в което може би някога е съществувал живот.

Следите от езеро са в Залива на жълтия нож в кратера Гейл, където марсоходът работи от август 2012 г. Анализът на почвата наоколо сочи, че преди 3,6 млрд. години в кратера е съществувало поне едно езеро, явявало се може би среда за живот на микроорганизми. Находката е наистина от голямо значение, тъй като до момента "Любопиткото" не е открил никакви признаци на живот на Марс.

Езерото вероятно е било сладководно и е съдържало жизненоважни химически елементи като въглерод, водород, кислород, азот и сяра. Учените предполагат, че в подобна водна среда биха могли да съществуват прости хемолитоавтотрофни бактерии, т.е. получаващи енергия от окисляването на неорганични съединения и използващи въглеродния диоксид като източник на въглерод.

"Кюриозити" потегли от Земята към Марс на 26 ноември 2011 г., като кацна на Червената планета на 6 август 2012 г. Основната задача на марсохода е да бъде изучена геологията и атмосферата на Червената планета, както и откриването на вероятни следи от живот. /БГНЕС


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.