Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учените от НАСА наблюдаваха на Слънцето рядко явление
2 Юни 2011
Феноменът бе наблюдаван от космическата обсерватория SOHO

Учените от НАСА наблюдаваха на Слънцето рядко явление - мощни коронарни изригвания и почти едновременното сблъскване на комети със звездата. Подобно съвпадение на съвършено различни събития се случи в нощта на 10 срещу 11 май и в нощта на 20 и 21 май.

Феноменът бе наблюдаван от космическата обсерватория SOHO. Скоростта на изхвърлената от короната на Слънцето разтопена плазма е надвишила 1,6 милиона километра в час, а масата й е достигнала 10 милиарда тона, предаде БТА, позовавайки се на ИТАР-ТАСС.

"Малко след това, като бонус за зрителите, на 20-21 май се появи комета, насочена към Слънцето. С приближаването си към него нейната опашка се удължаваше и разпадаше", уточнява космическото ведомство на САЩ в съобщение, цитирано от сайта Space.com.

В НАСА считат, че между слънчевите изригвания и кометите-камикадзе не съществува пряка връзка. И в двата случая изхвърлянето на разтопена плазма от короната на звездата е станало преди кометата да се приближи дотолкова, че да повлияе на слънчевото магнитно поле. И двете небесни тела, сблъскали се със Слънцето, принадлежат към класа на околослънчевите комети на Крайц, носещи името на астронома от XIX век Хенрих Крайц.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.