Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха сходство между счупените чинии и глобалното затопляне
3 Януари 2011
Ново изследване показа, че до този момент съдържанието на прахови частици с различна големина в атмосферата не се оценява правилно

Частиците от прах, които оказват значително въздействие върху температурата на Земята, се разрушават по същия начин, както хвърлената на пода стъклена посуда. До това заключение достигнаха авторите на статия в списание Proceedings of the National Academy of Sciences. Това изследване ще позволи на учените по-добре да предвиждат бъдещите изменения в климата.

Учените изучавали как се разпадат фрагменти от мръсотия, когато вятърът ги "удари" във фин прах. Оказало се, че тогава във въздуха се издига голям брой малки парчета - точно както разлетелите се в различни посоки парчета от счупена чиния. издигнатите във въздуха частици, имат различен ефект върху климата, в зависимост от размера им - по-малките частици прах се задържат в атмосферата, средно около седмица и отразяват слънчевата радиация, допринасяйки за охлаждането на Земята. По-големите падат бързо и водят до повишаване на температурата, "натрупвайки" в себе си топлина. Изследователите заключили, че при раздробяването на прахта се получават по-голям брой големи парчета.

Въз основа на резултатите от това изследване, авторите заключават, че до този момент съдържанието на прахови частици с различна големина в атмосферата не се оценява правилно - съотношението между големи и малки частици, е от 2 до 8 пъти по-високо от прогнозираното в съществуващите климатични модели.


последни в Наука и Техника:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.